Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Tanulni jó! – ÉlményMűhely az Illéssy-középiskolában

2022. november 4-én Szabó Ildikóval az ÉlményMűhely pedagógiai vezetőjével (Bonis Bona – „A Nemzet Tehetségeiért” Díjas matematika-fizika tanárnő, a Magyar Tehetséggondozó Társaság Tagja) és Mihály Judit tehetséggondozó tanárnő vezetésével kreatív iskolai délelőttöt tartottunk.

A diákok aktív közreműködésével egy óriás fraktált, egy úgynevezett Sierpinski tetraédert építettek az iskola udvarán. Munka közben izgalmas bepillantást nyerhettek a fraktálok világába. A fraktálok története az 1900-as évek elején kezdődött, először matematikusok definiálták, de azóta kutatások eredményei igazolták, hogy nemcsak a tudományban (informatika, biológia, fizika, kémia), hanem a természetben és a művészetekben is jelen vannak. A résztvevők az arány, a hasonlóság, felszín, térfogat, dimenzió, hálózat, gráf fogalmakat újszerű megközelítésben alkalmazzák, miközben a hatalmas építmény a rendezvény különleges látványelemeként is funkcionál.

A program folytatásaként: Tervezz! Építs! Kódolj! Tervezd meg és készítsd el a legjobb robotfocistát, a 4D FRAME robotot! címmel az ÉlményMűhely ROBOT-foglalkozásán résztvevő diákok egy újszerű robotikai és a 4D Frame építőkészlet kombinálásával készíttek guruló, lábakon járó, zenélő, harcoló, focizó robotokat. Ezek a fényhatásokra reagálnak, és amiket akár saját mobiltelefonjukkal vagy egy egyszerűen elsajátítható számítógépes programmal irányítanak és programoznak is.

Ezt az izgalmas, élményekkel teli délelőttöt a Robotok a matematika világában NTP-INNOV–22-0091 azonosítójú pályázat tette lehetővé. A tanév folyamán szakköri foglalkozások keretében folytatjuk tovább a munkát.

Horváth Éva tanárnő

GALÉRIA