Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Illéssy Sándor-díj alapításáról

Preambulum


  Mindig emlékezetes, ha valaki valamiben első vagy utolsó. Illéssy Sándor (1830-1886) mindkettő volt: a nagykun kapitányok sorában utolsó, a kisújszállási polgármesteri tisztségben az első. 

  „Városunk köztiszteletben álló polgármestere… egyházunknak és városunknak úgy anyagi, mint szellemi előhaladásán, valamint szépítése és építése körül fáradságot és költséget nem kímélő ernyedetlen szorgalommal működött…”. Illéssy a „nyilvános élet terén jelentékeny szerepet játszott”: egyebek mellett a Szolnok Megyei Gazdasági Egylet elnöke, az Iparosok Köre, az Önsegélyező Egylet elnöke, az Iskolai Választmány tagja. 

  A 625. Sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet 1995-ben vette fel az 1848-as szabadsághősnek, a városért oly sokat tevő polgármesternek a nevét, s születésének 180. évében az ILLÉSSY ALAPÍTVÁNY az Illéssy Sándor-díj létrehozásával tiszteleg a „kiválóan népszerű férfiú” emléke előtt. 

  Az ILLÉSSY ALAPÍTVÁNY fő célja a díj alapításával azon személyek elismerése, akik az Illéssy Sándor Szakközépiskola és Szakiskola fejlődéséért, fejlesztéséért, tágabban Kisújszállás város szakképzésének előremozdításáért munkájukkal jelentősen hozzájárultak. A díj megítélhető azon tanulóknak is, akik szakmájuk országos versenyén a dobogón végeztek. 

  A díjat az ILLÉSSY ALAPÍTVÁNY kuratóriuma ítéli oda évente maximum két személy részére. A díjat az Illéssy-bálon vagy az iskola egyik jelentős ünnepélyén (szalagavató, ballagás, szakmunkásavató) kell átadni. 

  A díj emlékplakett és tárgyjutalom odaítélésével jár. 

Kelt.: Kisújszállás, 2010. október 19. 

Csiki Mária Magdolna Demeter Jánosné Toldi Attila
elnökhelyettes kuratóriumi elnök kuratóriumi tag, igazgató


Csótai Lajos Kis Gábor
kuratóriumi tag kuratóriumi tag