A 2012-ben teremtett hagyományt iskolánk ebben az évben folytatta. 2019-ben a nyolcadik alkalommal került megrendezésre az Illéssy Gasztro Kupa – országos ételművészeti verseny –Az 2019. december 7-én ismételten benépesült az iskola az ország számos településéről érkező versenyzővel és kísérőikkel. A számok tükrében 27 település 33 iskolája és 3 gyakorlati képzőhely indított tanulókat. A fiatalok mellett egy maroknyi felnőtt szakember is megmutatta tudását. A 192 fős nevezési létszám összesen 154 nevezés az ország legnagyobb gasztronómiai seregszemlévé tette rendezvényünket. A tanulók munkáját 76 fő felkészítő kolléga segítette.
Nem titkolt célunk volt, hogy a vendéglátás és kereskedelem körében tanulók, dolgozók együtt lehessünk, tanulhassunk egymástól. A verseny alatt kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok, vagy a meglévők továbbmélyülnek, az együttlét öröme pedig gyakran többet ér bármilyen díjazásnál.
A rendezvénnyel nemcsak a szakiskolákban tanuló diákok szakmunkásvizsgára való eredményes felkészülését szeretnénk segíteni, hiszen vannak felnőtt kategóriában induló versenyzők is, hanem az érdeklődő közönségnek szeretnénk olyan gasztronómiai élményt és ötleteket nyújtani, amelyeket a mindennapokban felhasználhatnak; legyen az egy ízlésesen terített asztal, melyhez szívesen ülünk oda, egy finom étel vagy egy újragondolt süteményvariáció, és ettől az évtől kezdődően a közönség már gyönyörködhetett az eladótanulók csodálatos csomagolásaiban is.
Iskolánk megújította a hagyományos gasztronómiai versenyeket azzal, hogy meghirdettük az úgynevezett Gasztro Ki Mit Tud? kategóriát: a tanulónak a helyszínen kell végrehajtania a versenykiírásban meghirdetett feladatot a zsűri előtt, meghatározott időre.
Mind a négy szakma képviselői megméretették magukat az élő munkás versenyfeladatok során: a cukrász, - szakács, - pincér, és az eladótanulók. Munkájukat magas színvonalon végezték, s nem zavarta őket az sem, amikor a közönség belepillantott a feladatok végrehajtásába. A versenyzők nagyobb része összesen 106 fő az élőmunkás versenyen vagy versenyen is megmérette magát.
Illéssy Gasztro Kupán továbbra is olyan szakemberek vállalták a zsűriben való szerepet, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában ismert és elismert személyek. A versenyen minden indulót értékelt a zsűri pontozásos rendszer alapján, ezért van az, hogy egyfajta fajta éremből több is kiosztásra került a verseny napján.
A szakmai zsűri összetétele:
Szakács zsűri:
Boros László: Venesz-díjas mesterszakács, a gasztronómia követe, aki Debrecenből érkezett hozzánk. Aki ebben az évben megkapta az ezüst érdemkereszt polgári fokozatát.
Kőrössy Kálmán: Venesz-díjas mesterszakács, a lillafüredi Hunguest Hotel Palota konyhafőnöke, számos nemzetközi verseny elismert szereplője.
Horváth Ferenc: olimpiai bronzérmes mesterszakács, mesterfelszolgáló, a kisújszállási Horváth-kert vendéglő tulajdonosa.
Cukrász zsűri:
Erdős Hanna: négyszeres olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok cukrászmester, és mestercukrász.
Balogh Attila: mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa.
Pincér zsűri:
Gaál Zoltán: mesterfelszolgáló, a szolnoki Pikoló Vendéglátó Kft. ügyvezetője, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.
Bobák József: Schnitta-díjas éttermi mester. A Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség JNSZ megyei elnöke Jászberényből.
Csordás János: mesterfelszolgáló Nyíregyházáról.
Eladó zsűri:
Dr. Földi Kata: egyetemi docens Szolnokról
Eperjesi Judit: mesterkereskedő, a Spar Magyarország Kft kisújszállási üzletének vezetője.
A rendezvény ideje alatt, amíg a zsűri értékelte a munkákat különböző kézműves termékek vásárával vártuk a hozzánk érkező látogatókat.
Az 6 évvel ezelőtt alapított -helyi vendéglátós szakember Horváth Ferenc tiszteletére- vándorserleget ebben az évben a Budapesti Komplex SzC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Budapestről vihette el, és őrizheti 1 évig!
A Horváth Ferenc vándorkupa további eredményei:
II. |
Szolnoki SzC Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Jászberény) |
III. |
Göndöcs Benedek Középiskola, Szakiskola és Kollégiuma (Gyula) |
IV. |
Szegedi SzC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Szeged) |
|
Gyulai SzC Kossuth Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Orosháza) |
V. |
Ceglédi SzC Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Cegléd) |
VI. |
Berettyóújfalui SzC Bocskai István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Hajdúszoboszló) |
VII. |
Gyulai SzC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Gyula) |
VIII. |
Miskolci SzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Miskolc) |
A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum által felajánlott különdíjat Dobrozemszky Gábor a Hotel Benczúr tanulója érdemelte ki munkájával.
A nevezések igen száma továbbra is bizonyítja számunkra, hogy a versenynek van létjogosultsága a hazai gasztronómiai megmérettetések terén, amely országos lefedettségével az ország legnagyobb versennyé tette ezt a kulináris örömünnepet.
Az Illéssy Gasztro Kupa illéssys versenyzői és eredményeik
Gasztro Ki Mit Tud cukrásztanuló:
Kakaófestésben Ressinka József, 12. I osztályos tanuló az aranyérmet szerzett. Szajkó Márk 12. A osztályos tanuló bronzérmet kapott. Magyar Anita 9. D osztályos tanuló az bronzérmet kapott.
Gasztro Ki Mit Tud szakácstanuló:
Név és osztály |
Eredmény |
Felkészítő |
Horváth Virág 9. A |
diploma és különdíj |
Bottilik Imréné |
Németh Boglárka 9. A |
diploma |
Kálmán Andrea |
Vidák Éva 9. A |
diploma |
Kálmán Andrea |
Kovács Réka 9. D |
diploma |
Kálmán Andrea |
Mányi Anna Bianka 9. D |
diploma |
Kálmán Andrea |
Fülöp Andrea 9.D |
diploma és különdíj |
Kálmán Andrea |
Fülöp Krisztina 9.D |
diploma és különdíj |
Kálmán Andrea |
Magyar Anita Klaudia 9.D |
diploma |
Bottlik Imréné |
Puzsoma Viktória 9. D |
diploma |
Bottlik Imréné |
Simon Emese 9. D |
bronz |
Bottlik Imréné |
Szekeres Máté 10. D |
tisztes helytállás |
Bottlik Imréné |
Balogh Nóra 11. A |
diploma |
Kálmán Andrea |
Hajnal Barbara 11. A |
diploma |
Kálmán Andrea |
Nagy Szabina Anett 11.A |
diploma |
Kálmán Andrea |
Varga Richárd 11. A |
diploma |
Kálmán Andrea |
Szabó Lídia 11. D |
bronz |
Bottlik Imréné |
Pincértanuló kategória:
Fadgyas Adrienn és Majoros Anna 12.A eredménye ezüstérem felkészítő Horváth Ferenc tanár úr. Bernáth Ibolya 11. A és Szabó János 10. D páros első versenyükön aranyéremmel zártak Felkészítőjük: Hajdu-Ráfis Tamás tanár úr.
Eladótanuló kategória:
Garai Sándor és Mészáros Enikő 13.A osztályos tanulók első versenyükön ezüstérmet értek el. Kleiner Viktória és Makai Brigitta 11. A osztályos tanulók szintén első versenyükön aranyérmet kaptak a zsűritől. Az eladótanulók felkészítője: Ari Katalin tanárnő.
Cukrásztanuló kategória:
Varga Anna 11. A diploma, Bakó Dorina 11.B diploma, Máté Annamária 11. B diploma térhetett haza. Felkészítőjük: Bottlik Imréné Magdika tanárnő.
Kálmán Andrea tanárnő cukrász artisztika munkáját a zsűri ezüstéremmel jutalmazta.
Amatőr tortakészítő versenyen indult tanulóink közül:
Fodor Eszter (volt Illéssys diákunk) bronzérmet, Lakatos Szilvia és Tóth Henriett 10. B osztályos tanulók ezüstérmet, míg Bakó Dorina 11. B osztályos tanuló különdíjat kapott.
Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítést végző kollégáknak a szép eredményekhez.
Az Illéssy Gasztro Kupa lebonyolításához számos cégtől és magánszemélytől kaptunk kisebb-nagyobb segítséget.
Ezúton is köszönjük támogatásukat. Baromfiudvar 2002 Kft. – Debrecen; Baptista Szeretetszolgálat; Baráth Pékség; Demeter Jánosné – az Illéssy Alapítvány kuratóriumának elnöke, települési képviselő; Horváth kert vendéglő – Horváth Ferenc; Indián Rizs Kft.; Isover Saint-Gobain – Varga Attila; Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara; Kisújszállás Város Önkormányzata; RepTár Szolnoki Repülőmúzeum; Sas János villanyszerelő; SPAR Magyarország Kft. kisújszállási üzlete.
Ezeken a támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára, akik időt és energiát nem sajnálva, a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.
Ezeken a támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára, akik időt, energiát, sok esetben pénzt nem sajnálva, a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.
Összegezve: egy jól megszervezett és kivitelezett program volt, amely iskolánk és városunk jó hírét viszi az országban. Ezen a napon is, de itt és akkor ténylegesen többek vagyunk, mint egy iskola. Jövőre veletek ugyanitt!
Tóth László szervező-tanár
Képgaléria az eseményről: https://www.facebook.com/pg/illessysandor/photos/?tab=album&album_id=2643294659090687
Médiamegjelenések: Szoljon.hu, Illéssy Sándor Baptista Középiskola hivatalos honlapja