Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Tanulmányi kirándulás Szegeden

Az „Utazás az élelmiszerek csodálatos világában” tehetségprogram keretében (pályázati azonosító: NTP-KNI-19-0040) a tehetségműhely tagjai 2 napos szegedi tanulmányi kiránduláson vehettek részt. 2020. október 26-án iskolánk 14 tanulója útra kelt a napfény városába, Szegedre. Célunk, hogy megismerkedjünk olyan élelmiszerekkel, amellyel a Nagykunságban nem találkozunk. Első állomásunk Magyarország egyetlen kávégép múzeumába, az AVX Cafe Kft. telephelyére vezetett. Gajdán Béla ügyvezető úr és családja fogadott bennünket. A pörkölőüzemet a járványügyi és a HACCP előírások miatt vetített előadás formájában tudtuk megtekinteni. A cég mintegy 82-féle nyerskávéval foglakozik. Ezeket a világ minden tájáról, Brazíliától Kenyán keresztül Vietnámig szerzik be. Képeken megtekinthettük az ország legkorszerűbb számítógépvezérlésű pörkölőberendezését.

A kávégép múzeumban egy történelmi időutazáson vettek részt tanulóink, ahol az 1900-as évek elejétől napjainkig megtalálhatóak a különböző kávéfőző alkalmatosságok. Az interaktív előadáson a gyerekek kipróbálhatták a legmodernebb kézi kávéőrlőt, ellenőrizhették a pörkölés színét különleges műszerrel, de megismerték a kávétömörítők következő nemzedékét is. A kapott tudást tanulóink a szakmai érettségin is fel tudják használni.

A délutánunkat Szeged városának megismerésével töltöttük. Megnéztük a szegedi dómot, a dóm teret, Szeged sétálóutcáját és a Tisza partot. Vacsoránkat egy hangulatos kisvendéglőben költöttük el, és megkóstoltuk a ház specialitását, a rántott fagylatot. Este még tettünk a sétát és megcsodáltuk Szeged fényeit.

A második napon tovább utaztunk a gasztronómia világában, igazi kávé specialitásokat kóstolhatunk meg a Cafe Frei szegedi üzletében. Szabadprogram után indultunk tovább Röszke felé, ahol már várt minket a Paprikamolnár paprikafeldolgozó üzem képviselője, Molnár Anna. A buszról leszállva a paprika illata rögtön eltelített bennünket. Megismertünk hazánk egyik hungaricumának – a szegedi paprikának – történetét: hogyan lesz az apró magból a magyar konyha egyik jellegzetes alapanyaga a pirosparika.

Élményekben és új ismeretekben gazdag napokat töltöttünk az alföldi városban.

Külön szeretném megdicsérni tanulóink illéssys diákhoz méltó fegyelmezett viselkedését.

 

Tóth László tehetségműhely-vezető

GALÉRIA