Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Szakmai gyakorlat Portugáliában

Kaland és kihívás várt arra a 12 tanulóra, akik sikeres Erasmus+ pályázatunknak köszönhetően a portugáliai Barcelos környékén vettek részt háromhetes szakmai gyakorlaton július 14. és augusztus 4. között. Érthető izgalommal, várakozással készült mindenki az útra, hiszen a legtöbben nem ültek még repülőn.
A szálláshely egzotikus növényekkel körülvett, hangulatos táborban volt, ahol a szabadidő eltöltésére úszómedence, futballpálya és egy biliárdozásra, pingpongozásra, csocsózásra alkalmas terem is rendelkezésre állt.
12 vendéglátóipari szakmát tanuló az Atlanti-óceán partján fekvő Apúliában kisebb éttermekben és egy szállodában töltötte gyakorlati idejét, egy fő pedig a táborhely konyháján segített. A diákok feladatai elsősorban egyszerűbb előkészítő munkák voltak, de beleláthattak, hogy a helyi specialitások miből, hogyan készülnek. A kommunikáció nyelve elsősorban az angol volt, s bár a helyiek közül sem mindenki értett angolul, a vendégszerető, készséges portugál vendéglátók minden nehézségen átsegítették őket.
A szabadidő tartalmas eltöltését segítette, hogy többször is elmentünk az óceán partjára, esténként pedig a szálláshelyen tudtak megmártózni a medencében. Több kiránduláson is részt vettek a fiatalok, melyek során megismerték Portugáliai néhány történelmi emlékhelyét és nevezetességét Portóban, Guimaraesben, Bragában, vagy a legrégibb portugál városban, Ponte de Limában, sőt még Spanyolországba, Tuiba is átment a csapat.
Mindenhol idegenvezető mutatta be a fontosabb, történelmi, művészeti jelentőséggel bíró épületeket, műemlékeket, vagy éppen sétahajózásra vitték a társaságot a Douro folyón. A program nemzetköziségét erősítette, hogy francia, bolgár és lengyel diákokkal is összeismerkedtünk a szálláshelyen.
Valamennyi tanuló tanúsítványát kapott a szakmai gyakorlat sikeres teljesítéséről.
A pályázatot írta: Szabó Károly igazgatóhelyettes, a diákokat váltásban kísérte: Ari Katalin, Duli Annamária tanárnők és Toldi Attila igazgató. Bízunk benne, hogy sikeres pályázatok segítségével a következő években is eljutunk különböző európai helyszínekre a szakmai gyakorlatok alkalmával.


Toldi Attila igazgató

GALÉRIA