Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Portugália visszavárt. Visszamentünk!

Iskolánk 2020-ban sikeres Erasmus+ pályázatot nyújtott be. A 2 évet átölelő pályázatban a járványügyi helyzet most tette lehetővé, hogy 24 diákunk nyári szakmai gyakorlaton vehetett részt a portugál partnerünknél (EDUPLUS European Centre For Education And Skills Develepment, LDA). Tanulóink Braga és Guimaraes környékén vettek részt kéthetes szakmai gyakorlaton július 17-31. között.

Érthető izgalommal, várakozással készült mindenki az útra, hiszen a legtöbben most ültek először repülőgépen. A szálláshely 3 csillagos, csendes környezetben lévő szállodában volt, ahol a szabadidő eltöltésére úszómedence és park állt rendelkezésre. A tizenkilenc vendéglátásszervező tanuló 8 kisebb-nagyobb étteremben, cukrászdában teljesítette a gyakorlati idejét, az 5 kereskedő tanuló pedig 2 boltban segédkezett.

A kommunikáció nyelve elsősorban az angol volt, és bár a helyiek közül sem mindenki értett angolul, illetve a  diákok között is akadtak, akik csak németül tanulnak, a vendégszerető, készséges portugál vendéglátók minden nehézségen átsegítették őket. A program helyi koordinátora segített megszervezni a szabadnapokat. Busszal bejártuk a környék nevezetes, történelmi emlékekben gazdag városait (Portó, Braga, vagy a legrégibb portugál város, Ponte de Lima). Mindenhol idegenvezető mutatta be a fontosabb, történelmi és művészeti jelentőséggel bíró épületeket, műemlékeket, vagy éppen sétahajózásra vitték a társaságot a Douro folyón. A program nemzetköziségét erősítette, hogy lengyel diákokkal is összeismerkedtünk a munkahelyeken.

A honvágy és a hazai ízek hiányát egy szabadtéri grillpartyval csökkentettük. Ez a két hét egészen biztosan maradandó élmény lesz minden résztvevő számára. A program egyik legemlékezetesebb része, amikor diákjaink szörfleckét vettek, és szörfruhában az Atlanti-óceán hullámait lovagolták meg.

Tanulóink élményekkel gazdagon tértek haza otthonukba, ahogy az egyik esti „táborgyűlésen” megfogalmazta Vidák Éva tanulónk: „ezért is szeretünk Illéssysek lenni, hogy lehetőségünk volt ide eljutni. Páratlan élmény volt ez a két hét! Köszönjük!” Ebben az egy szóban benne volt minden, amiért jó pedagógusnak lenni.

A jelenlegi diákjaink előtt ismét adott a lehetőség, ugyanis pályázatunk két évet ölel fel, tehát 2022-ben ismétlés következik!

Tóth László igazgatóhelyettes

GALÉRIA