Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Ismét fogadtuk az erdélyi diákokat

A „Határtalanul!” pályázat keretében ismét találkozhattunk erdélyi barátainkkal. Október 17-én érkeztek meg a négyfalusi diákok a több mint 10 órás hosszú útjukról.

Másnap reggel először Nagykőrösre indultunk, majd Kecskemét következett. Nagykőrösön tettünk egy kellemes sétát a parkban, ahol megtekintettük a református templomot és az ottani Arany János Református Gimnáziumot, majd elmentünk az Arany János Kulturális központba, ahol részletesen bemutatták Arany János életét és költeményeit. A kiállításon egy terminál segítségével emlékfotót lehetett készíteni, akár a korabeli viseletekbe öltözve is. Emellett több helyen egy-egy fülhallgató használatával Arany ismert verseit (pl. A walesi bárdok, V. László, Családi kör stb.) hallhattuk neves színművészek tolmácsolásában. Az Arany-kiállítás után indultunk kecskeméti Vadasparkba, ahol rengeteg állattal találkoztunk, mint például vidra, mosómedve, oroszlán, mókus, majmok stb. Az állatok „meglesése” után megnéztük a kecskeméti városháza dísztermét, a Cifrapalotát és a Malom plázát. A hazaút nagyon jókedvűen, énekléssel telt.

Csütörtökön délelőtt az erdélyi diákok megtekintették Kisújszállás látványosságait, délután pedig kemény munkával készültünk a másnapi Arany-napra. A csapat egyik fele verset tanult, míg a másik fele A fülemilét próbálta, és mindeközben zajlott a tökfaragó verseny is, melybe vendégeink is beneveztek. Pénteken az iskola teljes mértékben az „Arany-napra” koncentrált. Délelőtt vetélkedőn volt mindenki, ahol a zsűritagok Duli Annamária, Szidey Szilva és Tóth László tanárok voltak, majd csapatokra kellett osztanunk egymást úgy, hogy erdélyi és illéssys diák is legyen egy csapatban. A vetélkedő 7+1 feladatból állt, amiben volt képfelismerés, keresztrejtvény, maradj talpon!, és ami a legérdekesebb a +1 feladat. A 8. feladatban a csapatoknak ketté kellett válniuk, az egyik csapatrésznek a Toldiból kellett egy részletet rajzolniuk, míg a másik csapatrész a belvárosban szelfizett Arany Jánoshoz köthető emlékművekkel vagy helyeken. A képekből egy powerpoint bemutatót kellett készíteni. A kora délutáni órákban óriási malomjátékra került sor, ami nagyon jó hangulatban telt és egy drónnal is megörökítették. A fülemile előadására délután került sor, ami természetesen nagyon nagy sikert aratott, hisz mindenki szorgalmasan tette a dolgát. Az előadást a vetélkedő eredményhirdetése követte, ahol az összes csapat nagyon szép eredményt és ajándékot kapott.

Az eredményhirdetés után átvonultunk a Horváth-kertbe, a búcsúvacsorára, majd a vacsora után fájó szívvel köszöntünk el egymástól, bízva a legközelebbi viszontlátásban.

Vitárizs Kitti és Csípő Sára

12. A osztályos tanulók

GALÉRIA