Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Illéssysek nyugat-európai szakmai gyakorlatokon Portugáliában

Kaland és kihívás várt arra a 12 tanulóra, akik sikeres Erasmus+ pályázatunknak köszönhetően a portugáliai Barcelos környékén vettek részt háromhetes szakmai gyakorlaton július 29. és augusztus 19. között. Érthető izgalommal, várakozással készült mindenki az útra, hiszen a legtöbben nem ültek még repülőn.
A szálláshely egzotikus növényekkel körülvett, hangulatos táborban volt, ahol a szabadidő eltöltésére úszómedence, futballpálya és egy biliárdozásra, pingpongozásra, csocsózásra alkalmas terem is rendelkezésre állt. Hét szakács- és pincértanuló az Atlanti-óceán partján fekvő Apúliában kisebb éttermekben, három vendéglátóipari szakgimnazista ugyanott egy szállodában töltötte gyakorlati idejét, ketten pedig a táborhely konyháján segítettek. A kommunikáció nyelve elsősorban az angol volt, s bár a helyiek közül sem mindenki értett angolul, illetve a diákok között is akadtak, akik csak németül tanulnak, a vendégszerető, készséges portugál vendéglátók minden nehézségen átsegítették őket.
A program helyi koordinátora segített megszervezni a szabadnapokat. Busszal bejártuk a környék nevezetes, történelmi emlékekben gazdag városait (Portó, Braga, vagy a legrégibb portugál város, Ponte de Lima). Mindenhol idegenvezető mutatta be a fontosabb, történelmi, művészeti jelentőséggel bíró épületeket, műemlékeket, vagy éppen sétahajózásra vitték a társaságot a Douro folyón. A program nemzetköziségét erősítette, hogy olasz diákokkal is összeismerkedtünk a szálláshelyen.
Ez a három hét egészen biztosan maradandó élmény lesz minden résztvevő számára; ahogy Túri László tanulónk megfogalmazta: „Akinek lehetősége lesz jövőre ide eljutni, eszébe se jusson habozni! Mindenképpen menjen, és élje át ezt a csodálatos időszakot, mert felejthetetlen élményben lesz része!”
A pályázatot írta: Szabó Károly igazgatóhelyettes, a diákokat váltásban kísérte: Duli Annamária, Varga Anikó tanárnők, Hajdu-Ráfis Tamás és Tóth László tanár urak, a megvalósulást a helyszínen ellenőrizte: Lévai János igazgatóhelyettes és Toldi Attila igazgató.
A jelenlegi diákjaink előtt ismét adott a lehetőség, ugyanis pályázatunk két évet ölel fel, tehát 2018-ban ismétlés következik! Útra fel, illéssysek!

GALÉRIA