Üdvözöljük iskolánk weboldalán

HATÁRTALANUL! ismét Erdélyben

Iskolánk a Határtalanul! pályázat keretében októberben újra meglátogatta erdélyi testvériskolánkat, a négyfalui Zajzoni Rab István Elméleti Középiskolát. A kirándulás tematikus témája az újrahasznosítás volt.

Az utazásunk első napján az egyik legfontosabb megállónk Kolozsvár volt. „Kellő frissességgel” fogadott minket a város, hiszen zivatarban tehettünk látogatást a Mátyás-szobornál, amelyen láthattuk a nagy királyt a lován, körülötte pedig a fekete sereg hadnagyait, illetve Szapolyai János alakját is megfigyelhettük. Ezt az emlékművet iskolánk két diákja megkoszorúzta. Majd továbbhaladva Mátyás király reneszánsz stílusú szülőházát is megnéztük. Estére érkeztünk meg a szálláshelyünkre, ahol finom vacsorával vártak bennünket.

A második nap első programja a Négyfaluban található Néprajzi Múzeum megtekintése volt. A csoport itt kettévált: míg az egyik fele megnézte a borica tánc és tojásfestés jellegzetességeit, addig a másik csoport Gyula bácsi vezetésével megismerte a borica népszokás öltözeteit, egy tisztaszoba jellegzetes felépítését és berendezéseit, különböző szimbólumait, a csángók és a románok népi viseleteit.

Ezután az iskolához mentünk el, ahol különböző feladatok vártank ránk. Az egyik tanteremben a gyógynövényeket ismerhettük meg, a másikban a komposztálás rejtelmeibe láthattunk bele, a harmadikban pedig a gyümölcsfák metszését mutatták be. Itt különböző kérdéseket tettek fel az előadó tanárok és diákok, és aki kellően jó választ adott, az kapott egy kis zacskónyi finom mézes süteményt. A program befejeztével az iskola kertjébe vonultunk, és közösen gyümölcsfákat ültettünk. Délután a Jurta Kft. kertészetébe látogattunk el, ahol különböző érdekességeket láthattunk. A nap zárásaként egy középkori sétát tettünk Brassóban Bálint Emőke idegenvezetésével, aki példaértékű odaadással és nagyszerű előadással mutatta be nekünk Brassó jellegzetes középkori részeit: a Cérna utcát, a Fekete-templomot, a nagy piacteret és az Aranyművesek utcáját.

A harmadik napon Törcsvárra, „Drakula” várához kirándultunk. A csoport nagy létszáma miatt itt is két részre oszlott. Simon Attila idegenvezetésével a várral ismerkedtünk, illetve a vásári forgatag részesei lehettünk. Ezt követően a Királykőhöz mentünk, ahol egyórás túrát tettünk, miközben termést, faleveleket gyűjtöttünk az esti kollázsok elkészítéséhez. Ezeket a képeket az erdélyi diákokkal együtt készítettük el két csoportra osztva. Azok diákok, akik nem fértek már a kollázs készítéshez, Adél tanárnő az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről szóló előadását hallgatták meg a szálláson.

A negyedik nap folyamán akadályversenyen vettünk részt a környék más, magyar nyelvű iskoláiból érkező diákjaival közösen. A város más és más pontjain különböző feladatokat oldottunk. Ezek nem csak ügyességi feladatok voltak, hanem kötődtek az ’56-os eseményekhez. Az este vacsorával zárult, ahol együtt lehettünk az erdélyi diáktársainkkal és a szervezőkkel. Ennek keretében búcsúzhattunk el egymástól a hamaros viszontlátás reményében.

Utolsó nap reggel buszra ültünk és hazaindultunk. Körösfőn megállva elfogyasztottunk egy-egy adag micset. Fáradtan, de élményekkel gazdagodva érkeztünk meg vasárnap este az iskolánkhoz.

Cs. Nagy István 13. I osztályos tanuló

GALÉRIA