Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Egerben jártunk

2021. október 5-én először az egri várat tekintették meg tanulóink, majd egy rövid sétát tettünk a Dobó téren.  A nap a Varázstoronyban zárult, ahol egy 3 órás, kimondottan a tanulóink részére összeállított program várt bennünket.

A kiállítások megtekintése után rendhagyó kémiaórán vettünk részt, melynek témája: kísérletek a konyhában.

A tanulóink szakács- és cukrászképzésben vesznek részt, hozzájuk nagyon közel állt a program, nem véletlen volt nagy sikere. Az előadást dr. Murányi Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanára tartotta, mely során megismerhették a legfontosabb háztartási vegyszerek tulajdonságait, hatásmechanizmusait, helytelen használatuk veszélyeit, a konyhai technológiák kémiai alapjait: flambírozás, savanyítás, szferifikáció. Kísérleteket láthattak E-adalékanyagokkal, megismerhették ezen anyagok élettani hatásait is.

Ezt követően planetáriumi előadás részesei lehettünk, amely során utazást tettünk a Föld körül, megismerhettük a csillagos ég változó arculatát. Az éjszakai égboltra nézve néhány nevezetes csillagképet sokan felismernek. Néhányan talán azt is tudják, hogy a mi égboltunkon a csillagos ég a Sarkcsillag körül kering. De az már kevesek számára ismert, hogy milyen csillagképeket látunk az egyenlítő, vagy a Déli-sark égboltján és hogyan mozognak ott a csillagok. (Persze, emlékeztetnünk kell arra, hogy a csillagos ég mozgása csak látszat, amely a Föld forgásából származik.) Mindezek az érdekességek és jó néhány egzotikus égi jelenség (szupernóva-maradvány, csillaghalmaz, planetáris köd stb.) bemutatásra került.

Élményekkel teli napot tudhattunk magunk mögött. Ez a kirándulás bizonyára alkalmas volt arra, hogy felkeltse tanulóink érdeklődését a természettudományok rejtelmei iránt. A program megszervezését a Marie Curie nyomában címmel meghirdetett (NTP-MTTD-20 kódjelű) pályázat tette lehetővé.

Horváth Éva tanárnő

GALÉRIA