Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Szélsőségek napja

Végzős tanulóink a korábbi tanévekhez hasonlóan idén is ellátogattak azokba a nagy budapesti múzeumokba, amelyek a szélsőséges ideológiáknak állítanak emléket.

2024. március 5-e első állomása a Holokauszt Emlékközpont volt, ahol a tanulók a Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállítás és a Páva utcai zsinagóga megtekintése után egy rendkívüli történelemórán vettek részt. Gyereksorsok a második világháborúban című múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a gyerekek szemszögéből, különböző sorsokon át kerültek közelebb a világháború eseményeihez. Mindezek alapját a holokauszt témáját feldolgozó filmek jelentették.

A nap második helyszíne a Terror Háza Múzeum volt. A közel kétórás tárlatvezetés által a diákok megismerkedhettek a magyarországi totális diktatúrák, főként a kommunizmus politikai és gazdasági berendezkedésével.

Számukra mindkét helyszín érdekes és izgalmas, de egyben elgondolkodtató is volt. A kiállítások monumentalitása nemcsak az épületek fizikai nagyságában, a tárgyak sokaságában volt mérhető, hanem azok eszmeiségében is, hiszen a szélsőséges náci, hungarista és kommunista gondolatok mélységükben történő megismerésével tanulóink rádöbbentek arra, hogy mindennél fontosabb a kötöttségek és félelem nélküli élet.  

 

Perneki Adél szaktanár

GALÉRIA