2025. november 5-én iskolánk turizmus- vendéglátás ágazatban tanuló 18 diákja felejthetetlen szakmai élményt szerzett. Az Abádszalókra szervezett kirándulás célja az volt, hogy diákjaink a tantermi kereteken kívül szerezzenek szakmai ismereteket, és megismerjék a környék gasztronómiai különlegeségeit. A nap során két, egymástól eltérő, de egyaránt izgalmas kézművesműhely munkájába pillanthattunk be.
Az egyik ilyen állomás Szabó István „Egy csepp Tisza-tó” Kézműves Csokoládé Manufaktúrája volt, ahol megismerkedhettünk a csokoládéval, mint alapanyaggal. Megtudhattuk, hogy a temperálás a csokoládé fényességének és roppanósságának a kulcsa. Láthattuk a csokoládéöntés folyamatát is. A bemutatón természetesen megkóstolhattuk a helyben készült bonbonokat, köztük a Tisza-tóhoz köthető, egyedi ízvilágot képviselő sulyomcsokit is.
Az édes élmények után a Chilikirályok: Pokoli Konyha őstermelői vállalkozás vendégei voltunk. Varga Csilla elmesélte a vállalkozásuk történetét, megismertetett bennünket a chili paprika termesztés és feldolgozás rejtelmeivel. Nagy élményt jelentett a Habanero krém és a fűszeres alma csatni közös elkészítése, amely során hasznos gyakorlati tanácsokat is kaptunk.
A programon résztvevő diákjaink nemcsak elméleti és gyakorlati ismereteiket bővíthették, tapasztalhatták a folyamatos innováció szükségességét, és jó példákat láthattak a szakmai alázatra a Tisza-tó partján lévő városban.
Az abádszalóki programok a „Kisújszállás, a Tehetségbarát Önkormányzat” pályázat keretei között valósulhattak meg.
Piller Adrien és Mihály István