„A jó konyha az alapja az igazi boldogságnak” – mondta Auguste Escoffier francia szakács, vendéglős és konyhai témájú könyvek írója, aki népszerűvé tette és felfrissítette a tradicionális francia főzési eljárásokat. Emlékére és születésének 179. évfordulójára a szolnoki Garden Hotelben 2025. november 7-én a tizedik díszvacsoraestet rendezte meg az 1954-ben alapított Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend. Magyarországi rendje húsz éve jött létre a szolnoki Bali Istvánnak köszönhetően, aki annak azóta is kiváló elnöke. Az idei esemény fővédnöke Jonathan Lacôte, Franciaország magyar nagykövete volt, aki köszöntőjében a francia mellett egyedülállónak tartja a magyar gasztronómiát is. A rendezvényen felszólalt Pierre-Alain Favre, a lovagrend európai elnöke is, aki a nap korábbi részét Kisújszálláson töltötte. A vacsoraesten mutatták be az „Ízekkel írt történelem” című kiadványt, amelyben Escoffier életét, munkásságát ismerheti meg az olvasó, de a jubiláló magyar lovagrend húsz éves krónikáját is megismerhetik képekben. (Iskolai könyvtárunkban megtalálható.)
A kitűnő franciás menü felszolgálása előtt új tagokat is avattak. Először Ferenczi Miklóst, a szolnoki Kereskedelmi és Vendéglátóipari Középiskola szakoktatóját a szakácsokat megillető piros szalaggal. Majd iskolánk főigazgatóját Toldi Attilát, aki kék szalagot kapott a gasztronómiát népszerűsítő sokszínű tevékenységéért. Méltatásában felidéződött az országosan elismert és népszerű Illéssy Gasztro Kupa megalapítása mellett számos verseny támogatása, az azokon történő részvétel megteremtésének segítése, az iskola korábbi elismerése a Gasztronómiáért érdeméremmel. Harmadikként Kalmár Zsoltot szólították, aki fiatal kora ellenére több alkalommal bizonyította rangos szakmai versenyeken tudását (a nemzeti EuroSkills döntőse, magyar bajnok, éveken át jeleskedett az Illéssy Gasztro Kupán és a Pelikán Kupán). A közelmúltban, október 31-én Londonban, a Young Talent Escoffier (Fiatal Escoffier Tehetségek) verseny európai selejtezőjén az előkelő harmadik helyezést érte el. A fiatal tehetségeket megillető narancssárga szalagot kapott.
Az új tagokat Pierre-Alain Favre, az Escoffier Tanítványai Lovagrend nemzetközi szövetségének alelnöke, európai elnöke avatta fel, majd ütötte lovaggá egy méretes fakanállal, és Bali István elnök adta át az erről szóló díszes tanúsítványt. Két illéssys is lovaggá lett (Zsoltot mindig annak tekintjük), és ez ismét elismerése az Illéssyben folyó szakmai munkának. A Kisújszálláshoz kötődő Escoffier-lovagok száma immár négyre emelkedett, de erről majd egy másik cikk fog szólni… Most örülünk, és gratulálunk a két új tagnak!
Horváth Ferenc Escoffier-lovag