Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Elfogadás vagy üldöztetés?

Hagyományteremtő módon iskolánk végzős tanulói az idei tanévben is ellátogattak a budapesti nagyobb zsidó emlékhelyekre. Március 17-én elsőként megtekintették a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítását, majd a Pávai utcai zsinagógát. A tárlatvezető a zsidó népesség történetét a Kárpát-medencében való megjelenésüktől a II. világháborúban elszenvedett veszteségeikig vezette le. A lendületes, interaktív információátadás során azokat a történelmi csomópontokat emelte ki, amelyek a zsidók megítéléséhez, üldöztetéséhez és katasztrófájához vezetett. Ezt egészítették ki a kiállítás multimédiás tartalmai, érintőképernyős számítógépeken bemutatott filmek, dokumentumok, valamint eredeti tárgyak.

A kiállítást követően a diákok egy rendhagyó irodalomórán vettek részt, amely az előzőek kiegészítője volt. A „Dilemmák Radnóti Miklós életében” című foglalkozás hozzájárult ahhoz, hogy a költő családi hátterét, költeményeinek megszületési körülményeit alaposabban megismerjék. Csoportokban válaszolták meg a zsidó származás felvállalásának vagy az attól való menekülésnek a kérdését. A felvetődő dilemma eldöntését különböző, Radnóti életéhez kapcsolódó iratok, fényképek, valamint versidézetek, naplórészletek segítették.

A kirándulás második állomása a Dohány utcai zsinagóga volt, ahol az idegenvezető a csoportot a zsinagóga történetével, valamint a zsidó valláshoz kötődő előírásokkal, fogalmakkal ismertettette meg. Bemutatta az ortodox és a neológ zsidóság közötti különbséget, rávilágított a zsinagóga építésének jelentőségére. Ezt követően a tanulók megtekintették az épület melletti temetőt, valamint az Emanuel Emlékparban a zsidómentők emlékművét és a „Holokauszt áldozatainak emlékfáját”.  

A nap harmadik helyszíne a Duna-part volt, ahol a diákok a nyilasok által a Dunába lőtt budapesti zsidók emlékére készített 60 pár vascipőt tekintették meg.

A tanulmányi kirándulás egymásra épülő eseményei a tanulók számára kézzel foghatóvá tették a tanórákon elsajátított II. világháborúhoz kötődő elméleti ismeretanyagot. Radnóti Miklós életén keresztül világossá váltak előttük a társadalmi elfogadás és üldöztetés fogalmai.

Ezúton köszönöm az iskola és kollégáim segítségét, amelyet a tanulmányi kirándulás megszervezésében nyújtottak.

 

Perneki Adél szaktanár

GALÉRIA