A 2012-ben teremtett hagyományt ebben az évben folytattuk. A jelentkezések száma jóval meghaladta a 2024. évi rekord létszámot, tehát továbbra is igény van rendezvényünkre.
November 29-én ismét benépesült az iskola az ország számos településéről érkező versenyzővel és kísérőikkel. A számok tükrében 41 településről 52 iskola, továbbá 5 gyakorlati képzőhely indított tanulókat, akik mellett 9 egyéni versenyző is megmutatta tudását. A beérkezett 324 fő jelentkezési szám továbbra is az ország legnagyobb gasztronómiai seregszemlévé tette rendezvényünket 2025-ben is. A tanulók munkáját 147 fő felkészítő kolléga segítette. Ezúton is köszönjük fáradozásukat!
Nem titkolt célunk, hogy a vendéglátás és kereskedelem körében tanulók, dolgozók együtt lehessünk, tanulhassunk egymástól. A verseny alatt kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok, vagy a meglévők továbbmélyülnek, az együttlét öröme pedig gyakran többet ér bármilyen díjazásnál.
A rendezvénnyel nemcsak a tanoncok szakmai vizsgára való eredményes felkészülését szeret-nénk segíteni, hiszen vannak felnőtt kategóriában induló versenyzők is, hanem az érdeklődő közönségnek szeretnénk olyan gasztronómiai élményt és ötleteket nyújtani, amelyeket a mindennapokban felhasználhatnak; legyen az egy ízlésesen terített asztal, melyhez szívesen ülünk oda, egy finom étel vagy egy újragondolt süteményvariáció, esetlegesen egy meglepően különleges díszcsomagolás.
Iskolánk megújította a hagyományos gasztronómiai versenyeket azzal, hogy meghirdettük az úgynevezett Gasztro Ki Mit Tud? kategóriát: a tanulónak a helyszínen kell végrehajtania a versenykiírásban meghirdetett feladatot a zsűri előtt, meghatározott időre.
Mind a négy szakma képviselői megméretették magukat az élőmunkás versenyfeladatok során: a cukrász-, a szakács-, a pincér- és az eladótanulók. Munkájukat magas színvonalon végezték, és nem zavarta őket az sem, amikor a közönség belepillantott a feladatok végrehajtásába. A versenyzők egy nagyobb része összesen 219 fő tanuló mellett 2 fő felnőtt is, az élőmunkás versenyen vagy versenyen is megmérette magát. (71 fő szakács, 60 fő pincér, 42 fő cukrász, 21 fő mixer, 25 fő kereskedő kategóriában)
Támogatóinknak köszönhetően elmondhatjuk, hogy a versenyről senki nem távozott üres kézzel: minden versenyző ajándékcsomagot kapott, amelyben hasznos és praktikus valamint fimon dolgok szerepeltek. pl. logózott ajándéktárgyak, Indián rizs, Riceler, valamint kunsági ablakoskalács.
Illéssy Gasztro Kupán továbbra is olyan szakemberek vállalták a zsűriben való szerepet, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában ismert és elismert személyek. A versenyen minden indulót értékelt a zsűri pontozásos rendszer alapján, ezért van az, hogy egyfajta éremből több is kiosztásra került a verseny napján.
A szakmai zsűri összetétele:
Szakács zsűri: Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, számos nemzetközi verseny elismert szereplője; Mile József aranykoszorús szakácsmester, a 2006-os világbajnokság aranyérmes és nagydíjas szakácsa; Vomberg Frigyes Gundel Károly-díjas mesterszakács, a 2017-es Bocuse d’Or csapat tagja.
Cukrász zsűri: Erdős Hanna négyszeres olimpiai és négyszeres világbajnok cukrászmester és mestercukrász; Balogh Attila mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa; Jegesi Jácint mestercukrász, szakoktató Szolnokról.
Pincér zsűri: Csordás János mesterfelszolgáló Nyíregyházáról; Gaál Zoltán mesterfelszolgáló, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltatási tagozatának elnöke; Horváth Ferenc Schnitta-díjas éttermi mester, olimpiai bronzérmes mesterszakács; Dulai Norbert Schnitta-díjas éttermi mester Miskolcról.
Mixer zsűri: Sain Csaba MNGSZ éttermi kultúráért felelős kabinet vezetője, a Hungest Hotel Aquasol Hajdúszoboszló éttermi üzletvezetője; Szilágyi Sándor a Cefredoktor Kft. tulajdonosa. A mixer zsűri munkáját segítette Kalmár Zsolt, a 2025. évi Young Talent Escoffier londoni versenyének 3. helyezettje és a verseny egyedüli magyar képviselője.
Eladó zsűri: Dr. Földi Kata, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézetének docense; Eperjesi Judit mesterkereskedő Kisújszállásról.
A rendezvény ideje alatt, amíg a zsűri értékelte a munkákat a Nagykunság kézműves remekeivel és okosgrill bemutatóval vártuk a hozzánk érkező látogatókat.
Boros László – az Illéssy Gasztro Kupák állandó zsűritagja – tiszteletére létrehozott emlékplakett kitüntetésben részesült Asztalos Dániel, a Miskolci SzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola szakácstanulója, aki az élőmunkás versenyen nyújtott teljesítményével érdemelte ki.
Az iskolák közötti verseny ösztönzése érdekében a kiváló helyi vendéglátós szakember, Horváth Ferenc emlékére és tiszteletére alapított Vándorkupát ebben az évben a Szolnoki SzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola (Szolnok) vihette haza, és őrizheti egy évig.
A Horváth Ferenc Vándorkupa további eredményei:
II. hely: Győri SzC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola (Mosonmagyaróvár)
III. hely: VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium (Budapest)
Házigazdaként a Vándorkupáért vívott nemes küzdelemben immár 10 éve nem indulunk, inkább örülünk egy bennünket részvételével megtisztelő iskola sikerének. Csupán magunknak konstatáljuk örömmel, hogy egyébként a legeredményesebb iskolaként szerepeltünk 4 arany-, 9 ezüst-, 4 bronzéremmel és 4 diplomával.
Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend által felajánlott különdíjban részesült:
Schnitta különdíjban részesült:
A Debreceni egyetem különdíjban részesült:
Rep-Tár különdíjában részesült: Borók Viktória; Gajdácsi Tímea; Barabás Vivien; Nagy Alexa; Pócsi Boglárka; Róbert Beatrix; Varga Lilla Vanessza; Mile Dzsesszika
Az Illéssy Gasztro Kupa illéssys versenyzői és eredményeik
Gasztro Ki Mit Tud szakácstanuló:
Tóth Krisztián (11. TVK) harmadik versenyén aranyéremben részesült.
Illés Dominik (12. A) ezüstéremben részesült.
Felkészítőjük: Szatmári Anita tanárnő.
Pincértanuló kategória:
Kada Alexandra és Sándor Tünde Kata (13. A) aranyérmet szereztek.
Felkészítő: Hajdu-Ráfis Tamás tanár úr.
Pócsi Boglárka és Nagy Alexa (3/11. SZVK) párosa aranyérmet kapott.
Felkészítő: Horváth Éva tanárnő.
Eladótanuló kategória:
Nagy Cintia és Rézműves Vanda (11. TVK) első versenyükön ezüstérmet értek el.
Felkészítő: Mihály István tanár úr.
Cukrásztanuló kategória:
Barabás Vivien (10. TV) első versenyén diplomát szerzett.
Felkészítő: Nagy Józsefné tanárnő.
Borók Viktória és Gajdácsi Tímea (13. A) diplomát kapott.
Felkészítő: Bottlik Imréné Magdika tanárnő
Szakácstanuló artisztika kategória:
Szilágyi Fanni (10. TSZ) ezüstéremmel térhetett haza.
Róbert Beatrix (10. TSZ) ezüstérmet kapott.
Kovács Krisztián (1/9. SZGV) ezüstérmet szerezett.
Felkészítőjük: Tóth László tanár úr.
Cukrásztanuló artisztika kategória (kakaófestés):
Szilágyi Fanni (10. TSZ) ezüstéremmel térhetett haza.
Erdős Viktória (2/14. KSZ) bronzérmet szerzett.
Kovács Krisztián (1/9. SZGV) bronzérmet szerezett.
Róbert Beatrix (9. SZGV) diplomát kapott.
Felkészítőjük: Tóth László tanár úr.
Varga Lilla Vanessza (13. A) bronzérmet kapott a zsűritől.
Felkészítő: Hajdu-Ráfis Tamás tanár úr.
Mixertanuló kategóriában elért eredmények:
Major Angelika (12. A) aranyérem
Csortos Kíra (11. TVK) ezüstérem
Madarász Emese (12. A) ezüstérem
Nagy Erika (12. A) ezüstérem
Hangyási Gréta (12. A) bronzérem
Vas János Dominik (12. A) diploma
Felkészítőjük: Hajdu-Ráfis Tamás tanár úr.
Iskolánkban tanuló, de egyénileg felkészülő versenyzőink eredménye:
Somogyi Judit (12. A) cukrásztanuló artisztika kategóriában ezüstérmet kapott a zsűritől.
Horváth Virág másodszakmás tanuló felnőtt pincér kategóriában aranyérmet szerzett.
Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítést végző kollégáknak a szép eredményekhez!
Az Illéssy Gasztro Kupa lebonyolításához számos cégtől és magánszemélytől kaptunk kisebb-nagyobb segítséget; ezúton is köszönjük támogatásukat. Baptista Szeretetszolgálat EJSZ; Baráth pékség; Baromfiudvar 2002. Kft.; Borókné Bencze Andrea – méretárubolt; Cefredoktor Kft.; Demeter Jánosné települési képviselő; Erdős Hanna; Horváth Kert Vendéglő; Hús-Ételbár; Indián Rizs Kft.; Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara; Kis Gáborné; Kisújszállás Város Önkormányzata; Kumánia Gyógy- és Strandfürdő; Móricz Zsigmond Református Kollégium; Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt. – Kacsó Hunor; Pikoló Vendéglátó Kft.; Primoil Növényolajüzem; RepTár Szolnoki Repülőmúzeum; Sas János – villanyszerelő; Schnitta Sámuel Egyesület, Toldi Attila; Zavarkóné Sas Katalin.
A támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára és diákra, akik időt és energiát nem sajnálva, a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.
Összegezve: egy jól megszervezett és kivitelezett program volt, amely iskolánk, fenntartónk és városunk jó hírét viszi az országban. Ez a verseny is bizonyítja, hogy az Illéssy valóban több, mint iskola!
Tóth László szervező-tanár, igazgatóhelyettes és Toldi Attila főigazgató
Az eseményről készült képgaléria megtekinthető Facebook oldalunkon: