Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Szakmai gyakorlat a németországi Grossenhainban

Az Erasmus+ pályázat keretén belül nyertes pályázatunk fogadó intézménye ismét a Drezdai Kézműves Kamara volt. Iskolánkat 12 diák (6 gépi forgácsoló, 3 hegesztő, 2 épület- és szerkezetlakatos és 1 ipari gépész tanuló) képviselte 2018. augusztus 12-25-ig a kéthetes németországi szakmai gyakorlaton. Az út során Garaguly János és Megyeri István szakoktatók kísérték a tanulókat. A szakmai gyakorlat során a német oktatók és tanulóink segítségére is ők voltak, továbbá a felügyeletet is ellátták.  Garagulyné Dékány Andrea és Törös Ágnes német tanárnő tolmácsként koordinálta, segítette útjukat, ügyeik, programjaik intézését.

A diákok az első hetet üzemlátogatással kezdték: Meissen városában a Stahl und Maschinenbau Graf céget tekintették meg, majd a porcelánmanufaktúrát, ahol láthatták, hogy hogyan készül a híres meisseni porcelán. A kirándulás folytatásaként az Albrechtsburgot és a dómot tekintették meg.

Az első munkanapon hegesztési feladatokat végeztek vékony lemezeken. A munkadarabokat ponthegesztővel rögzítették egymáshoz. A készre hegesztést fogyóelektródás aktív védőgázos ívhegesztéssel végezték, és különböző hegesztési helyzetekben sarokvarratokat hegesztettek. A hegesztés után hidraulikus préssel eltörték a munkadarabokat a hegesztésnél, ahol megfigyelhették a beolvadás megfelelőségét, amit a német oktató elemzett, és iránymutatása alapján végezhették tovább a hegesztést a diákok. A gyorsabbak és ügyesebbek az impulzushegesztéssel is megismerkedhettek. A fedőporos ívhegesztés és a plazmavágás került bemutatásra a hegesztés után. A hegesztési varratok ellenőrzésére szolgáló törő és szakító vizsgálatot figyelhettek meg a vizsgalaborban. A hegesztési gyakorlaton Márki Szabolcs kiemelkedő munkát végzett.

A hétvégi szabadprogramon Drezda nevezetességeit tekintették meg: Semperoper, Zwinger, Schloss, Katholische Hofkirche, Fürstenzug, Stallhof, Frauenkirche…

Grossenhain nevezetességeit a hétköznapokon ismerték meg: Marienkirche, Rathaus, das ehemalige Kloster, Zschille-Villa, Lateinschule Museum, Kulturschloss.

A második héten a szakmai gyakorlat kézi és gépi forgácsolással folytatódott. A kitűzött cél egy tehergépkocsi-makett elkészítése volt, amelyet különböző forgácsolási eljárásokkal (fúrás, süllyesztés, menetfúrás, esztergálás, gépi fűrészelés), valamint élhajlítás és szerelés műveleteinek végrehajtásával tudtak elkészíteni a tanulók. Mindkét héten szorgalmasan és ügyesen dolgoztak diákjaink, a német oktatók elégedettek voltak a csoport munkájával. Megjegyezték, hogy ilyen szorgalmas tanulókkal, akik az óraközi szünetet sem igénylik, inkább dolgoznak, munkájuk során nem sűrűn találkoznak.

A második hét szerdáján a hivatalos program után meglátogattuk a képzőközpont szomszédságában lévő „STEMA” utánfutógyárat. Bemutatták a cég megalakulásától napjainkig gyártott utánfutókból álló kiállításukat, továbbá a gyártási folyamatokat. Az alkatrészgyártástól a készre szerelésig, továbbá a kész futók tárolásáig szakmailag hasznos látnivalókkal találkoztunk. Leglátványosabbak a CNC vezérelt lyukasztó és présgépek voltak. Kiegészítő programnak ez is hasznos volt tanulóink számára. E hét péntekén egész napos szakmai kiránduláson vettünk részt. Reggeli után busszal indultunk a „Gröditzi” acélöntödébe, ahol védőruhát, szemüveget és sisakot kaptunk. Vezetéssel körbejártuk a gyár csarnokait. Először az öntödébe mentünk, ahol megfigyelhettük azt, hogy az üstben hogyan izzik a felhevített fém, továbbá azt, hogy milyen számítógépes rendszerrel ellenőrzik az acél vegyi összetételét, hogyan vesznek mintát az üstből, és milyen gyorsan megjön az eredmény a laborból. Nem utolsó sorban láttuk azt is, hogy hogyan csapolják az acélt és öntik öntőkokillába. A következő csarnokban az öntőformából kivett, salakanyagoktól leválasztott acélt láthattunk, valamint az izzásig felhevített tömböt, amit présgép sajtolt folyamatosan a kívánt alakra. A vezetőnk elmondta, hogy hajó főtengelyt készítenek a prés alatt lévő acéltömbből. A következő csarnokban nagyméretű alkatrészek forgácsolása történik. Láthattuk, hogy az asztalhoz vannak rögzítve a munkadarabok és ezt forgatják meg, és így forgácsolják azokat. Nagyon érdekes volt élőben látni azt, amit korábban elméletben tanultunk.

Szálláshelyünkre, az Oktatási Központba tartva, kis kitérővel megnéztük a Moritzburgi vadászkastélyt. Ebéd után Drezdába mentünk, mivel az ott lévő Oktatási Központban újságíró várta két tanulónkat, akikkel interjút készített az eltöltött két hét tapasztalatairól. Ezzel véget ért a kéthetes szakmai gyakorlat, amiről mindenki tanúsítványt kapott.

Köszönjük a lehetőséget az iskolának, a befogadó intézménynek és Szabó Károly projektmenedzsernek.  

Tanulóinknak nagy élményt jelentett megismerni a szászországi oktatási és munkakörülményeket, a kulturális látnivalókat. Felismerték, hogy mennyire fontos az idegen nyelv ismerete és az új szakmai technológiák elsajátítása.

Törös Ágnes és Megyeri István

GALÉRIA