Üdvözöljük iskolánk weboldalán

IDŐUTAZÁS: egy mezővárosi lakóházból Sisi kastélyába

A Nemzeti Tehetségprogram NTP-SPEC21-0053 pályázata jóvoltából, a NYELV-SZÍN-TÉR Anyanyelvápoló tehetségműhely keretében az Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola 20 diákja és 2 pedagógusa  sajátos időutazáson vett részt 2022. április 8-án.

 

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum segítségével egy élő, általunk alakított játékba csöppentünk.

Mit szól a család, ha a katolikus iparos fia bejelenti, hogy a szomszéd zsidó szatócs lányát akarja feleségül venni, ráadásul az apa a Szent Kereszt Társulat tagja kíván lenni? És ha a rabbinak szánt fiú a tanulás helyett inkább a vándorszínészetet választja, amennyiben a színtársulat felveszi? Ezek a kérdések hangzottak el 1914. január 6-án, de válaszolni rájuk ma sem egyszerű. Egy-egy család vagy személy élettörténetét próbáltuk rekonstruálni eredeti dokumentumok, helyszínek, szituációk segítségével a diákjaink kreativitására, empátiájára alapozva. A XX. század elején egymás mellett élő különböző társadalmi rétegek, kisebbségi csoportok életmódját, szokásait ismertük meg. Ezt követően az asszimiláció vagy hagyományőrzés, az elfogadás vagy előítélet konfliktusaival foglalkoztunk, mely fogalmak ma is igen aktuális kérdéseket vetnek fel. A többórás programban reflektorfénybe került az alapvető igazság: egymás  elfogadásának fontossága, a tolerancia.

E múzeumpedagógiai foglalkozást a történelemtanáraink segítségével kiegészítjük az iskolában, ahol a diákok a skanzenben megteremtett alakok sorsát rekonstruálják a holokauszt időszakában, kapcsolódva a magyarországi holokauszt áldozatainak emléknapjához (április 16.).

 

Az időutazásunkat Gödöllőn zártuk, a Grassalkovich-kastély 31 felújított termét bejárva. Hol barokk pompában, hol pedig a kultikus tiszteletnek örvendő Erzsébet királyné (Sisi) termeiben találtuk magunkat. Rendhagyó módon bepillanthattunk az idegenvezető segítségével a kastély 1950-1990-ig tartó titkos életébe is.

Tanulással, tapasztalással, gondolkodással, de feltöltődéssel teli nap volt!

 

Keserűné Ébner Tünde tehetségműhely vezetője

GALÉRIA