Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Arany János Pedagógiai, Kulturális, Művészeti Díjban részesült Tóth László igazgatóhelyettes tanár úr

Kiváló szakmai felkészültséggel végzett munkájáért, a város hírnevét öregbítő nemzetközi versenyeredményeiért Kisújszállás Város Önkormányzata Arany János Pedagógiai, Kulturális, Művészeti Díjban részesítette Tóth László tanár urat, az Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola igazgatóhelyettesét.

(E díj kapcsán kérdeztem eddigi pályafutásáról, értékekről, szakmai eredményeiről munkatársamat.)

 

Melyek voltak szakmai pályád legfontosabb állomásai? Mit jelent számodra a tanulás?

Cukrásztanulóként végeztem 1995-ben, majd munka mellett érettségi és főiskola következett. 2004-ben kerültem a pedagóguspályára vendéglátó szakoktatóként. A közoktatási vezetői pedagógus szakvizsgát már a mostani munkahelyemen végeztem el. Jelenleg egyetemi tanulmányokat folytatok Budapesten. A beiskolázási tájékoztatókon is elmondom a fiataloknak motiváló példaként, hogy szakmunkásként kezdve, kitartással el lehet jutni akár a katedra másik oldalára is.

 

2012-ben nagy reményekkel „igazoltalak le” dolgozói csapatunkba, és milyen jól tettem! De számodra mit jelent az Illéssy-iskola?

Ha röviden szeretném magam kifejezni: Mindent! Ha kicsit hosszabban: „Városi legenda, hogy kétféle tanár létezik: az egyik az illéssys, a másik, aki szeretne az lenni.” 2012-ben megadatott a lehetőség, hogy az előbbiek táborába tartozhatom. Azóta is nagyon jól érzem magam az intézményben. Az iskolától, a fenntartótól, de a várostól is olyan támogatást és lehetőséget kapok, amelyet egyetlen előző munkahelyen sem. Ezeket a lehetőségeket meghálálva igyekszem az iskola életében aktívan részt venni. 2018 februárjától igazgatóhelyettesi munkakörben, a legjobb tudásom szerint próbálom szolgálni a helyi szakképzés rendszerét.

 

Mit tartasz tanári pályádban a legértékesebb eredménynek?

2012 decemberében elindult az Illéssy Gasztro Kupa – országos ételművészeti verseny. Ezzel a versennyel került fel az Illéssy az országos versenyeket szervező iskolák képzeletbeli térképére, és a megkezdett út helyességét bizonyítja, hogy az évenként megrendezett verseny az ország talán legnagyobb vetélkedőjévé nőtte ki magát. Látjuk a sok tehetséges fiatalt, látjuk, ahogy készülnek, küzdenek… és az eredményhirdetés előtt izgulnak. Igazán megható és felemelő érzés. Különösen úgy, hogy pontosan tudom, mit élnek át.

 

Több világversenyedre is elkísértelek, kérlek, foglald most össze az utóbbi évek legnagyobb sikereit!

2008-tól veszek részt hazai gasztronómiai versenyeken. 2014-től Kisújszállás város színeiben kétévente nemzetközi versenyeken is megmérettetem magam. A fentebb már említett támogatások adnak erre lehetőséget. Utóbbi két világversenyen már városunk fő mezőgazdasági terményével, a rizzsel versenyeztem, az elkészített nagyméretű versenymunkák pedig megtekinthetők (Vigadó, Illéssy-iskola, Horváth kert vendéglő). A nemzetközi versenyek összesített eredménye 1 világbajnoki aranyérem (Luxembourg, 2018), 4 bronzérem és 1 diploma.

 

Mit jelent számodra ez a városi díj, elismerés?

Egyrészt hatalmas megtiszteltetés számomra. Nem gondoltam volna, mert én csak teszem a dolgom, és dolgozom, amelyért soha nem vártam semmit. Másrészt ez a díj nem csupán az én érdemem, ha nincs az Illéssy-iskola, a tantestület, a dolgozói közösség és a fenntartó, ez a riport nem születik meg. Hálás szívvel köszönöm meg nekik a segítséget, támogatást, együttműködést!

Köszönöm válaszaidat, az augusztus 20-án átadott városi elismerésedhez szeretettel gratulálunk!

 

Toldi Attila igazgató

GALÉRIA