Üdvözöljük iskolánk weboldalán

XII. Illéssy Gasztro Kupa – országos ételművészeti verseny

A 2012-ben teremtett hagyományt ebben az évben folytattuk. A XII. Illéssy Gasztro Kupa után azt mondhatjuk, hogy az ország egyik legnagyobb gasztronómiai versenyére továbbra is van igény. A jelentkezések száma várakozáson felüli volt.

December 7-én ismét benépesült az iskola az ország számos településéről érkező versenyzővel és kísérőikkel. A számok tükrében 43 településről 53 iskola, továbbá 3 gyakorlati képzőhely indított tanulókat, akik mellett 6 egyéni versenyző is megmutatta tudását. A 313 fő az ország legnagyobb gasztronómiai seregszemlévé tette rendezvényünket 2024-ben is. A tanulók munkáját 142 fő felkészítő kolléga segítette. Ezúton is köszönjük fáradozásukat.

Nem titkolt célunk, hogy a vendéglátás és kereskedelem körében tanulók, dolgozók együtt lehessünk, tanulhassunk egymástól. A verseny alatt kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok, vagy a meglévők továbbmélyülnek, az együttlét öröme pedig gyakran többet ér bármilyen díjazásnál.

A rendezvénnyel nemcsak a tanoncok szakmai vizsgára való eredményes felkészülését szeret-nénk segíteni, hiszen vannak felnőtt kategóriában induló versenyzők is, hanem az érdeklődő közönségnek szeretnénk olyan gasztronómiai élményt és ötleteket nyújtani, amelyeket a mindennapokban felhasználhatnak; legyen az egy ízlésesen terített asztal, melyhez szívesen ülünk oda, egy finom étel vagy egy újragondolt süteményvariáció, esetlegesen egy meglepően különleges díszcsomagolás.

Iskolánk megújította a hagyományos gasztronómiai versenyeket azzal, hogy meghirdettük az úgynevezett Gasztro Ki Mit Tud? kategóriát: a tanulónak a helyszínen kell végrehajtania a versenykiírásban meghirdetett feladatot a zsűri előtt, meghatározott időre.

Mind a négy szakma képviselői megmérettették magukat az élő munkás versenyfeladatok során: a cukrász-, a szakács-, a pincér- és az eladótanulók. Munkájukat magas színvonalon végezték, és nem zavarta őket az sem, amikor a közönség belepillantott a feladatok végrehajtásába.

A versenyzők nagy része, összesen 139 fő, az élőmunkás versenyen is megmérette magát: 78 fő szakács, 20 fő cukrász, 41 fő kereskedő kategóriában.

 

Az Illéssy Gasztro Kupán továbbra is olyan szakemberek vállalták a zsűriben való szerepet, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában ismert és elismert személyek. A versenyen minden indulót értékelt a zsűri pontozásos rendszer alapján, ezért van az, hogy egyfajta éremből több is kiosztásra került a verseny napján.

 

A szakmai zsűri összetétele:

Szakács zsűri (3 fő): Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, számos nemzetközi verseny elismert szereplője. Mile József aranykoszorús szakácsmester, a 2006-os világbajnokság aranyérmes és nagydíjas szakácsa. Varga Károly világ- és olimpiai bajnok Venesz-díjas mesterszakács, a 2010-es világbajnokság aranyérmes és nagydíjas szakácsa.

Cukrász zsűri (3 fő): Erdős Hanna négyszeres olimpiai és négyszeres világbajnok cukrászmester és mestercukrász. Balogh Attila mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa. Jegesi Jácint mestercukrász, szakoktató.

Pincér és mixer zsűri (7 fő): Bobák József Schnitta Sámuel-díjas mesterfelszolgáló, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség alelnöke, Csordás János mesterfelszolgáló Nyíregyházáról, Gaál Zoltán mesterfelszolgáló, a JNSZ Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltatási Tagozatának elnöke, Dulai Norbert Schnitta-díjas éttermi mester Miskolcról. Korenika Attila Schnitta Sámuel-díjas mesterfelszolgáló, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért egyesület elnöke. Sain Csaba, az MNGSZ Éttermi Kultúra Kabinet vezetője, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol éttermi üzletvezetője, Szilágyi Sándor, a Cefredoktor Kft. tulajdonosa, az Ikun pálinkákkal a mixerverseny szponzora.

Kereskedő zsűri (2 fő): Dr. Földi Kata, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézetének docense, Eperjesi Judit mesterkereskedő Kisújszállásról.

 

A rendezvény ideje alatt, amíg a zsűri értékelte a munkákat a Nagykunság kézműves remekeivel vártuk a hozzánk érkező látogatókat.

 

Boros László – az Illéssy Gasztro Kupák állandó zsűritagja – tiszteletére létrehozott emlékérem kitüntetésben részesült Kis Balázs Áron, a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium szakácstanulója, aki az élőmunkás versenyen nyújtott teljesítményével érdemelte ki.

Az iskolák közötti verseny ösztönzése érdekében a kiváló helyi vendéglátós szakember, Horváth Ferenc emlékére és tiszteletére alapított Vándorserleget ebben az évben a Békéscsabai SzC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola (Békéscsaba) vihette haza, és őrizheti egy évig.

A Horváth Ferenc Vándorkupa további eredményei:

II. hely: Szolnoki SzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

III. hely: VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium

 

Rep-Tár különdíjában részesült:

  • Páli Andrea Szilvia – Debreceni SzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola szakácstanulója
  • Rontó Dzsesszika Brigitta – Nyitott Ajtó Baptista Szakképző Iskola, Középiskola, Általános Iskola, Óvoda, Szakiskola és Kollégium
  • Makadi Vivien – Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium
  • Lakatos Dóra – Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola
  • Kiss Nelli – Diószegi Sámuel Baptista Technikum és Szakképző Iskola
  • Szilágyi Fanni Eszter és Lukács Titanilla Jázmin – NABOK Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola Tagintézményének tanulója
  • Erdélyi Kíra – Tolna Vármegyei SzC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola
  • Horváth Viktória – Debreceni SzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
  • Tarbály Zoltán Illés – Budapesti Innovatív Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola

 

Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend által felajánlott különdíjban részesült:

  • Rontó Dzsesszika Brigitta – Nyitott Ajtó Baptista Szakképző Iskola, Középiskola, Általános Iskola, Óvoda, Szakiskola és Kollégium
  • Szabó Annamária – Kisvárdai SzC Csengeri Ady Endre Technikum és Kollégium

 

Schnitta különdíjban részesült:

  • Kalmár Zsolt – NABOK Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola Tagintézményének vendégtéri szaktechnikus tanulója
  • Csikai Krisztina és Bimbó István – Neuman János Egyetem Gazdaságtudományi Kar Turizmus-Vendéglátás Tanszék

 

COOP különdíjban részesült:

  • Halas Andrea és Nagy Zsófia – NABOK Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola Tagintézményének kereskedő és webáruházi technikus tanulója
  • Agócs Helén és Rácz Amanda Zea – Nógrád Vármegyei SzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

 

Az Illéssy Gasztro Kupa illéssys versenyzői és eredményeik

 

Gasztro Ki Mit Tud szakácstanuló:

Tóth Krisztián osztályos tanuló ezüstéremben,

Lukács Titanilla aranyéremben,

Illés Dominik diplomában részesült.

Felkészítőjük Szatmári Anita tanárnő.  

Stratégiai partnerünk a Horváth Kft. által foglakoztatott tanulóink eredménye ugyanebben a kategóriában: Horváth Virág bronzérmet, Papp László aranyérmet kapott.

 

Pincértanuló kategória:

Kalmár Zsolt és Sándor Kata Tünde aranyérmet,

Madarász Emese és Nagy Erika aranyérmet,

Kada Alexandra és Karkusz Noémi ezüstérmet értek el.

Felkészítő: Hajdu-Ráfis Tamás tanár úr.

 

Eladótanuló kategória:

Nagy Zsófia és Halas Andrea aranyérmet kaptak. Felkészítő: Ari Katalin tanárnő.

 

Cukrásztanuló kategória:

Mihácsi Zsolt aranyérmet,

Takács Evelin aranyérmet,

Borók Viktória Gréta és Fehér Imre bronzérmet kapott a zsűritől.

Felkészítő: Bottlik Imréné

Róbert Beatrix és Kovács Krisztián aranyérmet,

Szentannai Larissza és Gyökeres Adrián bronzérmet kapott a zsűritől.

Felkészítőjük: Nagy Józsefné tanárnő

 

Szakácstanuló artisztika kategória:

Szilágyi Fanni Eszter ezüstéremmel térhetett haza. Felkészítő: Tóth László tanár úr.

 

Cukrásztanuló artisztika kategória:

Szilágyi Fanni Eszter kakaófestésben bronzéremmel kapott. Felkészítő: Tóth László tanár úr.

 

Mixertanuló kategória:

Pozderka Zoltán aranyérem,

Csortos Kíra ezüstérem,

Major Angelika ezüstérem,

Kalmár Zsolt bronzérem,

Sándor Tünde Kata bronzérem,

Hangyási Gréta bronzérem,

Vas János Dominik diploma eredményben részesültek.

Felkészítők: Hajdu-Ráfis Tamás és Horváth Ferenc tanár urak.

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítést végző kollégáknak a szép eredményekhez!

 

Támogatóinknak köszönhetően elmondhatjuk, hogy a versenyről senki nem távozott üres kézzel. Minden versenyző ajándékcsomagot kapott, amelyben hasznos és praktikus valamint fimon dolgok szerepeltek: logózott ajándéktárgyak, indián rizs, Riceler, valamint egy kunsági ablakoskalács.

Az Illéssy Gasztro Kupa lebonyolításához számos cégtől és magánszemélytől kaptunk kisebb-nagyobb segítséget. Ezúton is köszönjük támogatásukat. Baptista Szeretetszolgálat EJSZ; Baráth pékség; Baromfiudvar 2002. Kft.; Borókné Bencze Andrea (méterárubolt); Cefredoktor Kft.; Demeter Jánosné, az Illéssy Alapítvány kuratóriumának elnöke; Horváth Kert Vendéglő; Hús-Ételbár; Illéssy Alapítvány; Indián Rizs Kft.; Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara; Kisújszállás Város Önkormányzata; Kumánia Gyógy- és Strandfürdő; Magyarosi Simona Denisa, Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt.; Pikoló Vendéglátó Kft.; Primoil Növényolajüzem; RepTár Szolnoki Repülőmúzeum; Sas János (villanyszerelő); Szabó és Szabó Kft. Kunhegyes; Tóth László; Vargáné dr. Tóth Katalin.

 

Ezeken a támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára, akik időt és energiát nem sajnálva, a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.

 

Összegezve: egy jól megszervezett és kivitelezett program volt, amely iskolánk, fenntartónk és városunk jó hírét viszi az országban. Ezen a napon is, de itt és akkor ténylegesen többek vagyunk, mint egy iskola.

Tóth László szervező-tanár

Az eseményről készült fotók megtekinthetőek facebook oldalunkon.

GALÉRIA