A 2012-ben teremtett hagyományt ebben az évben folytattuk. A XI. Illéssy Gasztro Kupa után azt mondhatjuk, hogy az ország egyik legnagyobb gasztronómiai versenyére továbbra is van igény. A jelentkezések száma várakozáson felüli volt.
December 2-án ismét benépesült az iskola az ország számos településéről érkező versenyzővel és kísérőikkel. A számok tükrében 31 településről 43 iskola és 2 duális képzőhely indított tanulókat, akik mellett 3 egyéni versenyző is megmutatta tudását. A 216 fő az ország legnagyobb gasztronómiai seregszemlévé tette rendezvényünket 2023-ban is. A tanulók munkáját 104 fő felkészítő kolléga segítette. Ezúton is köszönjük fáradozásukat.
Nem titkolt célunk, hogy a vendéglátás és kereskedelem körében tanulók, dolgozók együtt lehessünk, tanulhassunk egymástól. A verseny alatt kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok, vagy a meglévők továbbmélyülnek, az együttlét öröme pedig gyakran többet ér bármilyen díjazásnál.
A rendezvénnyel nemcsak a tanoncok szakmai vizsgára való eredményes felkészülését szeret-nénk segíteni, hiszen vannak felnőtt kategóriában induló versenyzők is, hanem az érdeklődő közönségnek szeretnénk olyan gasztronómiai élményt és ötleteket nyújtani, amelyeket a mindennapokban felhasználhatnak; legyen az egy ízlésesen terített asztal, melyhez szívesen ülünk oda, egy finom étel vagy egy újragondolt süteményvariáció, esetlegesen egy meglepően különleges díszcsomagolás.
Iskolánk megújította a hagyományos gasztronómiai versenyeket azzal, hogy meghirdettük az úgynevezett Gasztro Ki Mit Tud? kategóriát: a tanulónak a helyszínen kell végrehajtania a versenykiírásban meghirdetett feladatot a zsűri előtt, meghatározott időre.
Mind a négy szakma képviselői megmérettették magukat az élőmunkás versenyfeladatok során: a cukrász-, a szakács-, a pincér- és a kereskedőtanulók. Munkájukat magas színvonalon végezték, és nem zavarta őket az sem, amikor a közönség belepillantott a feladatok végrehajtásába. A versenyzők közül 97 fő szerepelt élőmunkás versenyen (65 fő szakács, 14 fő cukrász, 18 kereskedő kategóriában).
A verseny megnyitóján a főigazgató köszöntést dr. Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási főigazgatójának bátorító gondolatai követték, majd meglepetésünkre az Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend képviselője, Gaál Zoltán nyújtotta át a szervezet 210 ezer forintos támogatását. Ezt iskolánk a vendéglátás eszközfejlesztésére fogja fordítani.
Támogatóinknak és sikeres, a Nemzeti Tehetség Programhoz benyújtott pályázatunknak köszönhetően a versenyről senki nem távozott üres kézzel. Minden versenyző ajándékcsomagot kapott, amelyben hasznos és praktikus dolgok szerepeltek: indiánrizs, logózott ajándéktárgyak, a Berkemann Hungary Bt. felajánlásából 5000 Ft-os vásárlási kedvezmény, valamint egy kunsági ablakoskalács.
A rendezvény ideje alatt, amíg a zsűri értékelte a munkákat különböző kézműves termékek vásárával vártuk a hozzánk érkező látogatókat.
Illéssy Gasztro Kupán továbbra is olyan szakemberek vállalták a zsűriben való szerepet, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában ismert és elismert személyek. A versenyen minden indulót értékelt a zsűri pontozásos rendszer alapján, ezért van az, hogy egyfajta éremből több is kiosztásra került a verseny napján.
A szakmai zsűri összetétele:
Szakács zsűri: Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, számos nemzetközi verseny elismert szereplője. Mile József aranykoszorús szakácsmester, a 2006-os világbajnokság aranyérmes és nagydíjas szakácsa.
Cukrász zsűri: Erdős Hanna négyszeres olimpiai és négyszeres világbajnok cukrászmester és mestercukrász. Balogh Attila mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa.
Pincér zsűri: Bobák József Schnitta Sámuel-díjas mesterfelszolgáló, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség alelnöke, Csordás János mesterfelszolgáló Nyíregyházáról, Gaál Zoltán mesterfelszolgáló, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltatási tagozatának elnöke, Dulai Norbert Schnitta-díjas éttermi mester Miskolcról.
Eladó zsűri: Dr. Földi Kata, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézetének docense, Eperjesi Judit mesterkereskedő Kisújszállásról.
Boros László – az Illéssy Gasztro Kupák állandó zsűritagja – tiszteletére létrehozott emlékérem kitüntetésben részesült Vig Attila Imre, a Debreceni SzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola szakácstanulója, aki az élőmunkás versenyen nyújtott teljesítményével érdemelte ki.
Az iskolák közötti verseny ösztönzése érdekében 9 évvel ezelőtt a kiváló helyi vendéglátós szakember, Horváth Ferenc tiszteletére alapított Vándorkupát ebben az évben a BGSzC Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola vihette haza, és őrizheti egy évig.
A Horváth Ferenc Vándorkupa további eredményei:
II. hely: Győri SzC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
III. hely: VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium
A szolnoki Rep-Tár különdíjában részesült:
Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend által felajánlott különdíjban részesült:
Az Illéssy Gasztro Kupa lebonyolításához számos cégtől és magánszemélytől kaptunk kisebb-nagyobb segítséget. Ezúton is köszönjük támogatásukat. NTP-TMV-23-0070 pályázat; Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend; Baptista Szeretetszolgálat EJSZ; Baromfiudvar 2002 Kft., Debrecen; Berkemann Hungary Bt., Kiskunfélegyháza; Borókné Bencze Andrea – méretárubolt; Csordás János, Nyíregyháza; Demeter Jánosné települési képviselő; Horváth Kert Vendéglő; Illéssy Alapítvány; Indián Rizs Kft.; JNSZ Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara; Kumánia Hotel, Gyógy- és Strandfürdő; Nagykun 2000. Zrt.; Primol Növényolajüzem (Farkas Tamás); RepTár Szolnoki Repülőmúzeum; Sas János villanyszerelő.
Ezeken a támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára, akik időt és energiát nem sajnálva, a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.
Összegezve: egy jól megszervezett és kivitelezett program volt, amely iskolánk, fenntartónk és városunk jó hírét viszi az országban. E nap végén is elmondhattuk, hogy az Illéssy több mint iskola.
Toldi Attila főigazgató és Tóth László szervező-tanár
Az Illéssy Gasztro Kupa illéssys versenyzői és eredményeik
Gasztro Ki Mit Tud szakácstanuló:
Tóth Krisztián (9. TV) bronzérem. Felkészítője: Szatmári Anita tanárnő
Lukács Titanilla (10. A) ezüstérem. Felkészítő: Tóth László tanár úr
Madarász Emese (10. A) ezüstérem. Felkészítő: Tóth László tanár úr
Nagy Erika (10. A) ezüstérem. Felkészítő: Tóth László tanár úr
Vas János Dominik (10. A) bronzérem. Felkészítő: Tóth László tanár úr
Pincértanuló kategória:
Horváth Virág (13. A) – Papp László (10. A) aranyérem. Felkészítő: Horváth Ferenc tanár úr
Van Gorp Kato (13. A) – Van Gorp Amber (9. TV) aranyérem. Felkészítő: Horváth Ferenc tanár úr
Kalmár Zsolt (12. A) – Sándor Kata Tünde (11. A) aranyérem. Felkészítő: Hajdu-Ráfis Tamás tanár úr
Kondrács Péter (10. A) – Pozderka Zoltán (10. A) ezüstérem. Felkészítő: Hajdu-Ráfis Tamás tanár úr
Eladótanuló kategória:
Nagy Zsófia – Halas Andrea (1/13. Ksz) ezüstérem. Felkészítő: Sass Mária gyakorlati oktató
Cukrásztanuló kategória:
Borók Viktória – Karkusz Noémi (11. A) ezüstérem. Felkészítő: Bottlik Imréné tanárnő
Sivák Bonita (11. A) bronzérem. Felkészítő: Bottlik Imréné tanárnő
Takács Evelin (12. A) ezüstérem. Felkészítő: Bottlik Imréné tanárnő
Demeter Viktória – Takács Krisztián (10. D) bronzérem. Felkészítő: Nagy Józsefné tanárnő
Szakácstanuló artisztika kategória:
Kocsis Csenge (13. A) aranyérem. Felkészítő: Tóth László osztályfőnök
Magyarosi Miruna Maria (13. A) aranyérem. Felkészítő: Tóth László osztályfőnök
Oláh Melánia (13. A) aranyérem. Felkészítő: Tóth László osztályfőnök
Széll Kata (13. A) aranyérem. Felkészítő: Tóth László osztályfőnök
Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítést végző kollégáknak a szép eredményekhez!
Az eseményről készült fotókat a Facebook oldalunkon tekinthetik meg a következő albumokban: