Üdvözöljük iskolánk weboldalán

X. Illéssy Gasztro Kupa – országos ételművészeti verseny

A 2012-ben teremtett hagyományt ebben az évben folytattuk. A X. Illéssy Gasztro Kupa után azt mondhatjuk, hogy az ország egyik legnagyobb gasztronómiai versenyére továbbra is van igény. Ebben a rendkívüli – takarékoskodást kikényszerítő – helyzetben a jelentkezések száma várakozáson felülinek mondható.

December 10-én ismét benépesült az iskola az ország számos településéről érkező versenyzővel és kísérőikkel. A számok tükrében 19 településről 18 iskola, továbbá 2 gyakorlati képzőhely indított tanulókat, akik mellett néhány felnőtt versenyző is megmutatta tudását. A 102 fő az ország legnagyobb gasztronómiai seregszemlévé tette rendezvényünket 2022-ben is. A tanulók munkáját 56 fő felkészítő kolléga segítette.  Ezúton is köszönjük fáradozásukat.

Nem titkolt célunk, hogy a vendéglátás és kereskedelem körében tanulók, dolgozók együtt lehessünk, tanulhassunk egymástól. A verseny alatt kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok, vagy a meglévők továbbmélyülnek, az együttlét öröme pedig gyakran többet ér bármilyen díjazásnál.

A rendezvénnyel nemcsak a tanoncok szakmai vizsgára való eredményes felkészülését szeretnénk segíteni, hiszen vannak felnőtt kategóriában induló versenyzők is, hanem az érdeklődő közönségnek szeretnénk olyan gasztronómiai élményt és ötleteket nyújtani, amelyeket a mindennapokban felhasználhatnak; legyen az egy ízlésesen terített asztal, melyhez szívesen ülünk oda, egy finom étel vagy egy újragondolt süteményvariáció, esetlegesen egy meglepően különleges díszcsomagolás.

Iskolánk megújította a hagyományos gasztronómiai versenyeket azzal, hogy meghirdettük az úgynevezett Gasztro Ki Mit Tud? kategóriát: a tanulónak a helyszínen kell végrehajtania a versenykiírásban meghirdetett feladatot a zsűri előtt, meghatározott időre.

Mind a négy szakma képviselői megméretették magukat az élő munkás versenyfeladatok során: a cukrász-, a szakács-, a pincér- és az eladótanulók. Munkájukat magas színvonalon végezték, és nem zavarta őket az sem, amikor a közönség belepillantott a feladatok végrehajtásába. A versenyzők egy nagyobb része összesen 24 fő, az élőmunkás versenyen vagy versenyen is megmérette magát.

A rendezvényünkről élőben tudósított a Kossuth rádió is az Országjáró műsorban.

 

Illéssy Gasztro Kupán továbbra is olyan szakemberek vállalták a zsűriben való szerepet, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában ismert és elismert személyek. A versenyen minden indulót értékelt a zsűri pontozásos rendszer alapján, ezért van az, hogy egyfajta éremből több is kiosztásra került a verseny napján.

A szakmai zsűri összetétele:

Szakács zsűri: Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, számos nemzetközi verseny elismert szereplője. Mile József aranykoszorús szakácsmester, a 2006-os világbajnokság legjobb szakácsa. Németh Tibor világ- és olimpiai bajnok mesterszakács. A Nyugat-magyarországi Gasztro Egylet vezetője.   

Cukrász zsűri: Erdős Hanna négyszeres olimpiai és négyszeres világbajnok cukrászmester és mestercukrász. Balogh Attila mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa.

Pincér zsűri: Bobák József, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség alelnöke, Schnitta Sámuel-díjas mesterfelszolgáló. Csordás János mesterfelszolgáló Nyíregyházáról. Gaál Zoltán mesterfelszolgáló, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

Eladó zsűri: Dr. Földi Kata, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézetének docense. Eperjesi Judit mesterkereskedő, a Kun-kosár Kft. karcagi üzletének boltvezetője.

 

A rendezvény ideje alatt, amíg a zsűri értékelte a munkákat különböző kézműves termékek vásárával vártuk a hozzánk érkező látogatókat. Többek között az érdeklődők megismerkedhettek a sushi készítés rejtelmeivel Kovács István mesterszakács jóvoltából, és megcsodálhatták Kigyósi János olimpiai bajnok zöldségből készül mesterműveit.

 

Boros László – az Illéssy Gasztro Kupák állandó zsűritagja – tiszteletére létrehozott emlékérem kitüntetésben részesült Kosztra Maja, a Miskolci SzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola szakácstanulója, aki az élőmunkás versenyen nyújtott teljesítményével érdemelte ki.

Az iskolák közötti verseny ösztönzése érdekében, a 8 évvel ezelőtt a kiváló helyi vendéglátós szakember, Horváth Ferenc tiszteletére alapított vándorserleget ebben az évben a Váci SzC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola vihette haza, és őrizheti egy évig.

A Horváth Ferenc Vándorkupa további eredményei:

II: hely: Hódmezővásárhelyi SzC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola, Hódmező-vásárhely

III. hely: Miskolci SzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola, Miskolc

 

Az Illéssy Gasztro Kupa illéssys versenyzői és eredményeik

 

Gasztro Ki Mit Tud szakácstanuló:

Szekeres Máté 10. D ezüstéremben részesült, Czikó Márk 11. D munkájáért diplomát kapott. Felkészítő: Juhász Anett gyakorlati oktató.

Magyarosi Denisa és Magyarosi Miruna 12. A osztályos tanulók az idén szakács kategóriában méretették meg magukat. Eredményük aranyérem és különdíj lett. Felkészítő: Tóth László osztályfőnök.

 

Pincértanuló kategória:

Pincér tanulóink: Horváth Virág és Van Gorp Kato 12. A párosa aranyéremmel zártak. A csapat felkészítője: Horváth Ferenc tanár úr. Pincértanuló egyéniben versenyző Kalmár Zsolt 11. A osztályos tanuló első versenyén arany érmet ért el. Felkészítő: Hajdu-Ráfis Tamás tanár úr.

 

Eladótanuló kategória:

Farkas Viven és Rácz Sándor 11. C első versenyükön aranyérmet értek el. Felkészítő: Bikki Kálmánné tanárnő.

Varga Virág 12. A osztályos kereskedőtanuló második versenyén aranyérmet el. Felkészítő: Ari Katalin tanárnő.

 

Cukrásztanuló kategória:

Bottlik Imréné Magdika tanárnő felkészítésében versenyző 10. A osztályos tanulók: Borók Viktória Gréta bronzérmet Sivák Bonita Rozália bronzérmet és Takács Evelin 11. A osztály szintén ezüstérmet kapott a zsűritől.

Karkusz Noémi és Gajdácsi Tímea párosa 10. A eredménye ezüstérem. Felkészítőjük: Ozsváth Kata tanárnő.

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítést végző kollégáknak a szép eredményekhez!

Az Illéssy Gasztro Kupa lebonyolításához számos cégtől és magánszemélytől kaptunk kisebb-nagyobb segítséget. Ezúton is köszönjük támogatásukat. NTP-TMV-22-0036 pályázat; Baptista Szeretetszolgálat EJSZ; Baromfiudvar 2002 Kft., Debrecen; Cefredoktor Kft. (Szilágyi Sándor); Demeter Jánosné települési képviselő; Horváth Kert Vendéglő; Illéssy Alapítvány; Indián Rizs Kft.; JNSZ Megyei Kereskedelmi és Iparkamara; Kisújszállás Város Önkormányzata; Primoil Növényolajüzem (Farkas Tamás); RepTár Szolnoki Repülőmúzeum; Sas János villanyszerelő.

Ezeken a támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára, akik időt és energiát nem sajnálva, a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.

 

Összegezve: egy jól megszervezett és kivitelezett program volt, amely iskolánk és városunk jó hírét viszi az országban. Ezen a napon is, de itt és akkor ténylegesen többek vagyunk, mint egy iskola.

Tóth László szervező-tanár

Teljes fotóalbum Facebook oldalunkon található.

GALÉRIA