Üdvözöljük iskolánk weboldalán

IX. Illéssy Gasztro Kupa

A 2012-ben teremtett hagyományt iskolánk ebben az évben – egy év kihagyás után – folytatta. A IX. Illéssy Gasztro Kupa után azt mondhatjuk, hogy az ország legnagyobb gasztronómiai versenyére továbbra is van igény.

Nem titkolt célunk, hogy a vendéglátás és kereskedelem körében tanulók, dolgozók együtt lehessünk, tanulhassunk egymástól. A verseny alatt kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok, vagy a meglévők továbbmélyülnek, az együttlét öröme pedig gyakran többet ér bármilyen díjazásnál.

A rendezvénnyel nemcsak a diákok vizsgára való eredményes felkészülését szeretnénk segíteni, hiszen vannak felnőtt kategóriában induló versenyzők is, hanem az érdeklődő közönségnek szeretnénk olyan gasztronómiai élményt és ötleteket nyújtani, amelyeket a mindennapokban felhasználhatnak: legyen az egy ízlésesen terített asztal, melyhez szívesen ülünk oda, egy finom étel vagy egy újragondolt süteményvariáció, és a közönség már gyönyörködhetett az eladótanulók csodálatos csomagolásaiban is.

Ebben a rendkívüli helyzetben a jelentkezések száma várakozáson felülinek mondható. December 4-én ismételten benépesült az iskola az ország számos településéről érkező versenyzővel és kísérőikkel. A számok tükrében: 22 település 24 iskolája és 1 gyakorlati képzőhely indított tanulókat. A fiatalok mellett egy maroknyi felnőtt szakember is megmutatta tudását. A 97 nevezés, amely 118 versenyzőt jelentett, az ország legnagyobb gasztronómiai seregszemlévé tette rendezvényünket 2021-ben is. A tanulók munkáját 60 fő felkészítő kolléga segítette. Ezúton is köszönjük fáradozásukat!

Iskolánk megújította a hagyományos gasztronómiai versenyeket azzal, hogy meghirdettük a Gasztro Ki Mit Tud? kategóriát: a tanulónak a helyszínen kell végrehajtania a verseny-kiírásban meghirdetett feladatot a zsűri előtt, meghatározott időre. A négy szakma (cukrász, pincér, szakács, kereskedő) képviselőiből 43 fő megmérettette magát az élőmunkás versenyfeladatokban is. Munkájukat magas színvonalon végezték, és nem zavarta őket az sem, amikor a közönség belepillantott a feladatok végrehajtásába.

Illéssy Gasztro Kupán továbbra is olyan szakemberek vállalták a zsűriben való szerepet, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában ismert és elismert személyek. A versenyen minden indulót pontozásos rendszer alapján értékelt a zsűri, ezért egyfajta éremből több is kiosztásra került a díjátadón.

 

A szakmai zsűri:

Szakács zsűri: Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, a miskolci Aranykorona Történelmi Étterem & Látványpince ny. konyhafőnöke, számos nemzetközi verseny elismert szereplője. Mile József mesterszakács, a 2006-os szakács világbajnokság legjobb szakácsa Debrecenből érkezett. Németh Tibor világbajnok és olimpiai bajnok mesterszakács, aki 1998 óta vesz részt világversenyeken. A Nyugat-magyarországi Gasztro Egylet vezetője.

Cukrász zsűri: Erdős Hanna négyszeres olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok cukrászmester és mestercukrász. Balogh Attila mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa.

Pincér zsűri: Horváth Ferenc olimpiai bronzérmes mesterszakács, mesterfelszolgáló, a kisújszállási Horváth-kert vendéglő tulajdonosa. Korenika Attila, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kulturáért Egyesület titkára; a kecskeméti 48 étterem és bár étteremi főnöke. Csordás János mesterfelszolgáló Nyíregyházáról.

Eladó zsűri: Dobiné Karász Magdolna a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa. Eperjesi Judit mesterkereskedő, a Spar Magyarország Kft. karcagi üzletének vezetője.

 

A rendezvény ideje alatt, amíg a zsűri értékelte a munkákat, különböző helyi vagy környékbeli kézműves termékek vásárával vártuk a hozzánk érkező látogatókat.

 

Boros László – az Illéssy Gasztro Kupák állandó zsűritagja – tiszteletére létrehozott emlékérem kitüntetésben részesült Bizzer Bálint Attila szakácstanuló, aki az élőmunkás versenyen nyújtott teljesítményével érdemelte ki ezt a szakácszsűritől.

A 8 évvel ezelőtt – helyi vendéglátós szakember Horváth Ferenc tiszteletére – alapított vándorserleget ebben az évben a Soproni SzC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium vihette el, és őrizheti 1 évig.

A Horváth Ferenc vándorkupa további eredményei:           

II.   Békéscsabai SzC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola (Békéscsaba)

III.  Ceglédi SzC Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola (Cegléd)

IV.  VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium (Budapest)

 

Az Illéssy Gasztro Kupa illéssys versenyzői és eredményeik

 

Gasztro Ki Mit Tud cukrásztanuló:

Kakaófestésben Ressinka József (9. E osztályos tanuló) bronzérmet szerzett.

Tortadíszítésben Gönczi Andrea(9. D osztályos tanuló) ezüstérmet kapott.

Gasztro Ki Mit Tud szakácstanuló:

Szabó Lídia 13. I és Szekeres Máté 9. D diplomában részesült, felkészítőjük Bottlik Imréné és Hajdu-Ráfis Tamás.

Pincértanuló kategória:

Magyarosi Denisa és Magyarosi Miruna (11. A) eredménye aranyérem.  

Horváth Virág és Van Gorp Kato (11. A) páros szintén aranyéremmel zártak.

A két – „első versenyes” – csapat felkészítője: Tóth László tanár úr.

Eladótanuló kategória:

Varga Virág és Vincze Róza Katalin (11. A osztályos tanulók) szintén az első versenyükön aranyérmet értek el.

Az eladótanulók felkészítője: Bikki Kálmánné tanárnő.

Cukrásztanuló kategória:

Karkusz Virág és Mátyus Boglárka (10. A) eredménye bronzérem.

Borók Viktória(9. A) munkáját a zsűri bronzéremmel és különdíjjal értékelte.

Felkészítőjük: Bottlik Imréné Magdika tanárnő.

Amatőr tortakészítő versenyen indult tanulóink közül:

Fodor Eszter (1/13. Ksz) ezüstérmet,

Máté Annamária (13. I) bronzérmet kapott.

 

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítést végző kollégáknak a szép eredményekhez.

 

Az Illéssy Gasztro Kupa lebonyolításához számos cégtől és magánszemélytől kaptunk kisebb-nagyobb segítséget. Ezúton is köszönjük támogatásukat: Baptista Szeretetszolgálat; Baromfiudvar 2002 Kft. – Debrecen; Demeter Jánosné – az Illéssy Alapítvány kuratóriumának elnöke, települési képviselő; Horváth Kert Vendéglő – Horváth Ferenc; Illéssy Alapítvány; Indián Rizs Kft.; Nagykun 2000 Zrt.; Probitas Kft., RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, JNSZ Megyei Kereskedelmi és Iparkamara; Sas János villanyszerelő.

Ezeken a támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára és illéssys diákra, akik időt és energiát nem sajnálva, a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.

 

Összegezve: egy jól megszervezett és kivitelezett program volt, amely iskolánk, fenntartónk és városunk jó hírét viszi az országban. Ezen a napon is, de itt és akkor ténylegesen többek vagyunk, mint egy iskola.  Jövőre – 2022. december 10-én – veletek ugyanitt!

 

Toldi Attila igazgató és Tóth László szervező-tanár

 

Az eseményről készült teljes fotógalériát megtalálják Facebook oldalunkon.

GALÉRIA