Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Illéssys diákok a szekszárdi országos döntőn

Schnitta Sámuel éttermi szakember születésének 130. évfordulójára rendezett országos verseny döntőjén jártunk 2023. március 21-23. között.

A verseny még 2022 decemberében kezdődött egy interaktív selejtezővel, ahol a tanulók lexikális tudásban mérték össze erejüket. Az országból több mint 40 csapat jelentkezett és régiónként 1 csapat juthatott a döntő hét helyére. Csapatunk sikeresen vette az akadályt, és az ország 4. legjobb eredményével bejutottak a Szekszárdon megrendezésre került döntőbe. Ennek tudatában elkezdődött a gyakorlati felkészülés. Előre megadott nyersanyagkososárból kellett egy 5 fogásos menüsort összeállítani 6 főre, amelyben meg kellett jeleníteni a fogas és a szarvasgerinc alapanyagokat. A verseny helyszínén a menühöz illő borokat kellett válogatni. A döntőre egy nappal hamarabb érkeztünk. Pihenés helyett túráztunk és megismerkedtünk a közel 300 km távolságra lévő szép vármegyeszékhellyel. Másnap indult a 2 napos a megmérettetés.

Cukrászunk Borók Viktória Gréta 10. A osztályos tanuló tortadíszítéssel és egy 15 × 5 cm csokilap kézírással történő díszítéssel kezdett, majd a menüsor pékáruját és a tányérdesszertjét készítette el.

Szakácsaink egyéni munkája: Boros Amanda 10. D osztályos tanuló szeletelést végzett, még Szekeres Máté 10. D osztályos tanuló friss salátát kevert vendégek előtt. Csapatban fűszervajat, meleg előételt, levest és fő ételt készítettek.

Pincéreink, Sándor Tünde Kata 10. A és Kalmár Zsolt 11. A osztályos tanulók eszközfelismeréssel kezdtek, majd – zsűri és nézők előtt – pezsgő bontása és töltése 7-7 pohárba volt a feladatuk.

Másnap, egy megadott alkalomra kellett 5 fogásos menüsort ételekkel, italokkal összeállítaniuk, számítógépen elegáns menükártyát szerkeszteni, majd megteríteni a díszétkezéshez. Mindezt a versenybizottság számára bemutatták egy szakmai beszélgetéssel egybekötve, melyet szigorú szempontok alapján értékeltek. Gyors átterítés után, érkeztek a vendégek – vállalkozók, étteremtulajdonosok, a versenyző iskolák igazgatói –, és elkezdődött a nap fénypontja. Különböző felszolgálási módokban kerültek a vendégek elé azon ételköltemények, melyeket a szakács- és cukrásztanulók készítettek. A vendégek távozása után, szakszerű lerámolás, elpakolás.

Csodálatos volt nézni, hogy egy iskola épülete, milyen módon alakul át étteremmé, majd vissza úgy, hogy a versenyzők akkor jártak ott először. Már csak az eredményhirdetés maradt hátra.

A neves bírálóbizottság: Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács és Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács, Tóth László olimpiai bronz és világbajnoki aranyérmes cukrász, Török István János éttermi szakember, a Schnitta Sámuel Emlékbizottság elnöke, Vantal Gábor éttermi szakember, a Schnitta Sámuel Emlékbizottság alelnöke és Bobák József mester felszolgáló, Schnitta Sámuel díjas éttermi szakember egyöntetűen arról nyilatkoztak, hogy minden csapat kimagasló eredményt ért el. Nagyon szoros lett a vége, a helyezések között néhány pont döntött. Bennünket 4. helyezettként hívtak ki, aminek nagyon örültünk!

Csodálatos jutalmakat vettünk át: a kecskeméti Four Points By Sheraton szállodában tölthetünk egy hétvégét. Programként a kecskeméti Rajzfilmstúdiót látogathatjuk meg, étkezésünket az országos szinten is híres 48 Étterem és Bár fogja biztosítani. Plusz kirándulásként Budapestre utazhatunk, ahol a Vendéglátó múzeumot nézhetjük meg. Több tárgynyereményt is hazahozhattunk.

A versenyt a helyszínen végig követő és szurkoló Toldi Attila főigazgató úr elsőként gratulált iskolánk újabb kiemelkedő eredményéhez. Köszönet a versenybizottságnak, a versenyhelyszínt biztosító Tolna Megyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskolának és dolgozóinak, a versenyt megszervező és lebonyolító Korenika Attila éttermi szakembernek. A három nap után rengeteg élménnyel, szakmai tudásgyarapodással és sok új barátsággal térhettünk haza.

A verseny felkészülésében segítségünkre volt Bottlik Imréné Magdika tanárnő cukrász, Juhász Anett oktató és  Horváth Ferenc tanár úr szakács szakmákban, valamint iskolánk összes dolgozója. Köszönjük!

A verseny ételsora:

  • Pisztáciás, tökmagolajos baguette fűszervajjal
  • Erdeigomba-krémleves pirított fekete kenyérmorzsával
  • Roston sült fogasfilé paprikás, paradicsomos ricottás gnoccival, sajtropogóssal
  • Szuvidolt szarvasgerinc vörösboros pecsenyelével, sárgarépával, céklával
  • Indián-rizskrémes szilvás tányérdesszert


Külön köszönjük a Baromfiudvar 2002. Kft támogatását.

 

Hajdu-Ráfis Tamás csapatvezető

GALÉRIA