Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Dobogós siker a VII. Schnitta Sámuel Emlékversenyen

2025. március 25-től 27-éig Miskolc adott otthont a rangos VII. Schnitta Sámuel Emlékverseny Országos Döntőjének, ahol nyolc csapat mérte össze vendéglátó tudását.

Versenyzőink: Illés Dominik (11. A) és Tóth Krisztián Sándor (10. TVK) szakács-, Takács Evelin (13. A) cukrász-, valamint Horváth Virág (10. SZVK) és Kalmár Zsolt (13. A) pincértanulók három napon keresztül bizonyították felkészültségüket, kreativitásukat és csapatszellemüket. A versenyfeladatok sokrétűek voltak, minden szakma képviselőinek helyt kellett állnia a zsűri előtt.

A verseny első napján a szakács- és cukrásztanulók közösen dolgoztak. Feladatuk egy hamburger elkészítése volt. A cukrásztanuló felelt a bucik sütéséért, míg a szakácsok a hús és a feltétek összeállítását végezték el. Eközben a pincértanulók eszközfelismerési feladatban bizonyították tudásukat, majd rétegzett, kevert italokat készítettek, amelyeket a zsűri és a vendégek előtt mutattak be.

A második napon a szakácsok egy ötfogásos menüsort készítettek el. A pincérek menükártyát szerkesztettek, majd díszasztalt terítettek. Ezek után a szakácsok által elkészített menüsort szolgálták fel a versenyre meghívott vendégeknek. Emellett a szakácsok egy extra kihívással is szembenéztek: ismeretlen nyersanyagkosárból kétféle finger foodot kellett készíteniük. A cukrásztanuló munkája is kulcsfontosságú volt ezen a napon: ő készítette a bagettet az amuse-bouche fogáshoz, valamint egy frissítő sorbet-t és a tányérdesszertként tálalt Rákóczi túróst. Ám a cukrásztanuló feladata sem fejeződött be ennyivel, Evelinnek egy húsvét témájú dísztortát kellett megalkotnia.

A verseny utolsó napján a szakács- és cukrásztanulók befejezték, majd bemutatták díszmunkáikat a zsűri és a vendégek számára. Eközben a pincérek díszasztalt terítettek, ez azonban nem tartozott a csapatverseny feladatai közé, külön értékelték.  Emellett pezsgőtöltési technikájukat is bemutatták, ezzel zárva a megmérettetést.

 

Büszkék vagyunk diákjainkra, ugyanis az illéssys csapat fantasztikus teljesítményt nyújtott: a nyolc csapat közül a dobogó III. fokára állhatott fel, a pincérek díszterítésükkel pedig II. helyezést értek el. Ez hatalmas elismerés, ami azt igazolja, hogy a befektetett munka, a kitartás és az elhivatottság meghozza a gyümölcsét. Odaadással, szakmai alázattal és lelkesedéssel képviselték iskolánkat ezen a rangos versenyen.

 

Szatmári Anita

csapatvezető, gyakorlati oktató

GALÉRIA