Üdvözöljük iskolánk weboldalán

A béke darui

Iskolánk az angliai Durham megyéből kapott egy felkérést, hogy csatlakozzunk egy nemzetközi programhoz, melynek előzménye egy japán gyermeknek, Sadako Sasakinak a tragikus sorsa.

A kislány a hirosimai atombomba ledobásakor mindössze kétéves volt, majd kilenc év múlva kiderült róla, hogy a sugárfertőzés hatására leukémiás lett. Nyolc hónapig folytatott egyre reménytelenebb küzdelmet a betegséggel, és közben folyamatosan papírdarukat hajtogatott, mert abban hitt, abban bízott, hogy ha sikerül ezer darabot meghajtogatnia, akkor az istenek teljesítik a kívánságát, és életben maradhat. Végül elveszítette ezt a küzdelmet, ám emléke örökre fennmaradt. Ő lett az egyik legismertebb áldozata a borzalmas bombatámadásnak. Halála után kampány indult a világbékéért és a bombázás következtében elhunyt gyermekek emlékéért. Ennek eredményeképpen mára milliónyi békedaru készült el világszerte. Ehhez a projekthez csatlakozott idén iskolánk is.

Néhány nap alatt 210 békedarut és békegalambot hajtogattak diákjaink egy angol nyelvű útmutató alapján. A madarakat elküldtük Durham városába, ahol március 18. és április 15. között egy művészeti installáció részeként megtekinthetők lesznek.

 

Varga Anikó tanárnő

GALÉRIA