Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Kisúji taggal bővült az Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend

Ízek és formavilágok találkoztak 2020. október 30-án este a szolnoki Garden Hotelben, ahol gasztronómiai lovaggá ütési ceremóniának is szemtanúi lehettek azok, akik ellátogattak Auguste Escoffier francia szakács és séf születésének 174. évfordulójára rendezett vacsoraestre. Az Escoffier Lovagrend magyarországi tagjai három szakembert emeltek maguk közé, köztük Horváth Ferenc étteremtulajdonost, iskolánk óraadó oktatóját.

S hogy ki volt Auguste Escoffier (1846-1935)? II. Vilmos német császár a „szakácsok császárának” nevezte a modern francia nemzeti konyha megteremtőjét, aki rendszerbe hozta az étlap szerinti választás fogalmát, vagyis az a’la carte-ot. Emellett egy igen tekintélyes művet is megalkotott, a Le Guide Culinaire-t (Kulináris útmutató), amely ötezer receptet tartalmaz, és egyebek mellett a paprikás csirke is szerepel benne. A francia mester emlékét ápoló lovagrend különleges feladatot lát el, és nem kisebb céllal működik, mint azzal, hogy élménnyé tegye az étkezést.

Horváth Ferenc kollégánk mesterszakácsként és mesterpincérként is elismert szakembere a megyei vendéglátásnak, most viszont komplexebb tevékenysége elismeréseként, étteremtulajdonosként érdemelte ki a lovagi címet. Személyére is vonatkoztatni tudom Escoffier szavait: „a konyha tudomány és művészet, és az, aki tehetségét ennek szolgálatára szánja, teljes tiszteletet és figyelmet érdemel”.

Toldi Attila igazgató

GALÉRIA