Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Beszámoló a stuttgarti Gasztronómiai Olimpiáról

Az IKA Culinary Olympics 2024. február 1-7. között Stuttgartban került megrendezésre, ahol 5 földrész versenyzői mérték össze tudásukat a következő kategóriákban: szakács artisztika, cukrász artisztika, szakács díszmunka, cukrásztermékek és szakács csapatversenyek. Számunkra legizgalmasabb a szakács artisztika volt, melyben Tóth László tanár úr tette le a nemzetközi zsűri asztalára otthon elkészített alkotásait.

 

Tóth László, az Illéssy Sándor Baptista Középiskola cukrász alapvégzettségű igazgatóhelyettese – általában hétvégeken és éjszakákon – több száz munkaórával készítette el művészi alkotásait.

Szakács artisztika kategóriába egy 60 × 95 cm-es rizsképpel készült, mely körülbelül 130.000 rizsszemből és 11 fajta rizsből készült. A kép Csőrikét, a valóságban díszfestéssel ellátott Mi-24D helikoptert ábrázolta (megtekinthető a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban), amint hazánk felett repül, és – amennyire a rizsragasztás technikája engedte – kiemelkedik a háttérből.

Következő nap egy 70 × 80 cm-es, rendkívül dinamikus fűszerfestmény került kiállításra. Utóbbi Chef Wars címmel legendás Star Wars szereplőket (Darth Vader, Yoda, R2D2) idézett meg sztereónézetben, 15 fajta fűszerrel megfestve.

 

A hat napon keresztül zajló világversenyen a zsűri naponta értékelte a bemutatott versenymunkákat. Tóth László kollégánk nyakába több száz versenyző, segítő és érdeklődő előtt helyezték a nagyon megérdemelt ezüst medált február 5-én a rizsképért, majd másnap, február 6-án a bronzérmet a fűszerfestményért.

 

Versenyző kollégánk elért eredményeit növeli, hogy a napi felelősségteljes munka és a szülői feladatok ellátása mellett jelentős időmennyiséget kellett befektetnie művei elkészítéséhez. A zsűri és a kompozíciókat megtekintők kiemelték az aprólékos kidolgozottságot és eredetiséget. A szakma iránti elkötelezettségét, elhivatottságát példaként tudjuk állítani tanítványaink elé is. Külön öröm volt számunkra, hogy négy tehetséges fiatal szakmai útját és továbbképzését egy Erasmus+ pályázat segítette.

Az olimpia egyúttal a szakmai továbblépés helyszíne is: az új trendek, anyagok, konyhatechnológiák megfigyelése, de a kötetlen szakmai beszélgetéseken túl a kapcsolatépítés színtere is. Egy pedagógus pedig napi munkájában mindezeket fel tudja használni.

 

Kellemes meglepetés volt, hogy az eseményt meglátogató dr. Izsák András stuttgarti főkonzul is érdeklődéssel hallgatta ottlétünk okát, és diákjaink élménybeszámolóját, amit az olimpia légkörének átélése mellett még begyűjtöttek. Szabadidőnket a Stuttgart történelmi belvárosi sétákon felül a Porsche Múzeumban, az Illúziók Múzeumában, a baden-badeni Fabergé Múzeumban töltöttük el.

Az olimpia helyszínén a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség bemutatkozó tere volt állandó találkozási pontunk, ahol a kedves vendéglátás mellett Krivács András elnök úrral megállapodtunk abban is, hogy – a 2022-ben Gasztronómiáért érdeméremmel kitüntetett – iskolánk teljes jogú tagként csatlakozni fog a szervezethez. Az iskolánk jóvoltából asztalra került pogácsa és mézes sütemény igen kedvelt és gyorsan elfogyó „csipegetnivalónak” bizonyult.

 

Beszámolóm végén csapatunk nevében megköszönöm a támogatóink által nyújtott anyagi hozzájárulást, hiszen e nélkül nem tudtunk volna részt venni a jelentős költségeket (felkészülési és versenyalapanyagok, utazás, szállás, nevezési díj stb.) jelentő olimpián: Baptista Szeretetszolgálat; Kisújszállás Város Önkormányzata; Baromfiudvar 2002 Kft.; Écsy Kft. (Budapest); Indián Rizs Kft.; Horváth Kert Kft.; Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt.; Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség; RepTár Szolnoki Repülőmúzeum; Sas János e. v. – villanyszerelő; Illéssy Sándor Baptista Középiskola.

 

Büszkék vagyunk kollégánkra, akinek mesterségbeli tudását tükrözik az olimpiai érmek, illetve iskolánkban arra az összefogásra, mellyel segítettük az eredményes részvételt.

 

Toldi Attila főigazgató

GALÉRIA