Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Baptista Művészeti Napok Kisújszálláson

 „Ezért a művészet, mint a valóság megismerésének sajátos formája fontos nevelőeszköz is. Elősegíti az élet értékeinek, szépségeinek felfedezését, kellemessé teszi az ember környezetét, gondolatokat, érzéseket örökít meg kőben, szóban, hangban, színekben. A hétköznapok fölé emeli az embert, feleletet keres az élet nagy kérdéseire, s teszi ezt konkrét módon, érzéki benyomások, élmények alapján.”

(Pukánszky Béla – Németh András: Neveléstörténet)

Örömmel tölt el bennünket, hogy ebben az évben ismét közönség előtt, közösségben tarthattuk meg a Baptista Művészeti Napok kisújszállási rendezvényét. A Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő intézmények – óvoda, Nagykun Baptista Oktatási Központ, alapfokú művészeti iskola –, valamint a Baptista Gyülekezet közös rendezvényére került sor 2022. november 23-án a Vigadó Kulturális Központban.

Az esten Szász Veronika területi oktatási igazgató kalauzolta végig a közönséget. Jelenlétével megtisztelte rendezvényünket dr. Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási főigazgatója, aki megosztott a hallgatósággal néhány gondolatot a Szeretetszolgálat tevékenységéről, többek között az ukrajnai menekültek ellátásában végzett szolgálatról.

Szász Veronika kérdésére válaszolva Bögös Jenő hitéleti igazgatóhelyettes beszélt a baptizmus kialakulásáról, jellemzőiről és a Bibliában fellelhető művészeti értékekről.

Az óvodások látványos, önfeledt, vidám, rendezett tánca indította a műsort, majd a Kossuth-gimnázium diákjának saját maga írott és előadott meséje következett.

Az Illéssy Sándor Technikum és Szakképző Iskola Tagintézménye tíz diákja Tárd ki a szíved című irodalmi összeállításának figyelmes hallgatása közben nem maradhatott zárva a szív… A gondolatok egészen a lélek mélyére hatottak. Felkészítő, sőt, a diákokkal fellépő pedagógus: Keserűné Ébner Tünde tanárnő volt.

Egyéni produkcióként Lukács Titanilla Jázmin technikumi tanulónk megrendítő átéléssel adta elő az első magyar nyelvű versünket, az Ómagyar Mária-siralom címűt.

Természetesen nem hiányozhatott a zene sem. Öröm volt egy színpadon látni a tizennyolc csellistát, és a Kossuth-iskola kórusát. Üde színfoltként jelent meg a művészeti iskola kiskórusának „Varázskréta” című produkciója, melyhez a képzőművészet tanszak növendéke készített animációs kisfilmet.

A Városi Vonószenekar műsora alatt egy idézet jutott eszembe, ami hűen tükrözi azt az élményt, melyet a pillanat nyújtott: „A zene híd. Összeköti az embereket valami feljebbvalóval, a zene kimondja azt, ami kimondhatatlan.”

A rendezvény zárásaként, a művészeti iskola, a Kossuth iskola kórusa és a gyülekezet zenekara közös megszólalásában egy ősi, Mózes könyvében olvasható áldást hallhatott a közönség.

 

Bögösné Szász Edit, a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese

 

Fotók: Balogh Beáta

GALÉRIA