Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Baptista Iskolák Központi Tanévnyitó Ünnepsége az Illéssyben

Az intézményfenntartó Baptista Szeretetszolgálat Kisújszálláson, a Nagykun Baptista Oktatási Központban rendezte meg a központi tanévnyitót. Az ünnepség a Kossuth Tagintézményben kezdődött, majd az Illéssyben folytatódott.

Bernáth Ibolya 11. A osztályos szakgimnáziumi tanuló szavalata köszöntötte a vendégeket, majd Toldi Attila igazgató úr beszéde következett, melyből néhány gondolatot idézünk. 

„Számunkra kiváló pillanatban kerül sor ezen ünnepélyes alkalomra, hiszen iskolánk a mai napon kezdi meg 50. tanévét. „Leánykori néven” a 625. Sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet az 1970/71-es tanévben kezdte meg működését az akkor még 6 tantermes épületben, mely 1990-ben bővült új épületszárnnyal, majd 1994-ben tornateremmel. Azonban a kisújszállási szakképzés története 1886-ig nyúlik vissza, mikor is az ún. Morgó-csárda épületében megkezdődött az iparostanonc képzés.

Iskolánk fejlődésének mérföldköveit kikerülve, azzal összegezném fő céljainkat, hogy az Illéssy-iskola arra törekszik, hogy diákjai korszerű tárgyi környezetben olyan piacképes tudás birtokába kerüljenek, melyek megalapozzák a gazdaság által igényelt képzettség elsajátítását és az egész életen át tartó tanulást. Egyetértünk a Szakképzés 4.0 kormányzati stratégiában megfogalmazottakkal: a magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa a minőségi szakemberképzés. S hogy a szakmai képzésbe minél többen kapcsolódjanak be, elengedhetetlen a vonzó környezet is: szép épületek, minőségi oktatótermek, tanműhelyek, sport- és szabadidős terek. E környezeti fejlesztés jelentős állomása a mostani átadás is. Erről szeretnék a következő gondolati egységben kicsit részletesebben szólani. […]

Az 50 éves épület nagyon rossz állapotba került nyílászárói régóta cserére szorultak, s az utóbbi két évben már a külső homlokzat vakolata is veszélyesen mállott, potyogott le a falról. Az iskolafenntartó Baptista Szeretetszolgálat pénzügyi támogatásának köszönhetően 2018 nyarán 13 millió forintból a főépület valamennyi külső nyílászárója kicserélődött. Bozó János egyéni vállalkozó három hét alatt teljesítette a feladatot. A szél által korábban erősen átfújt és hűtött termek az ablakcserét követően sokkal jobban tartják a meleget, s ezáltal fűtési költségeink is csökkentek.

A 15 millió forint értékű külső felújítási munkát a Kenarkiss Építőipari Kft. végezte, s Ari Lajos cégvezető gondosan felügyelte a kivitelezést. Az épület színével is „játszottunk”, véleményem szerint egy igazán szép szín-összeállítású, a városképi jelentőségű övezetbe beleillő külsőt kapott iskolánk.

Hálás szívvel köszönöm meg a Baptista Szeretetszolgálat 28 millió forintos támogatását, a felújítást végző cégek munkáját, munkatársaim szerepvállalását az elő- és utómunkálatokban. Egy megszépült középiskola várja a tanulókat a következő 50 évben is!”

 

Igazgató úr megnyitója után dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mutatta be a megye folyamatosan erősödő gazdasági erejét, s szólt a megyei kamara és iskolánk szoros és példás együttműködéséről is, arról hogy együttesen szolgáljuk a hazai GDP-t előállító gazdasági szektort.

Durkó István, a Magyarországi Baptista Egyház misszióigazgatója szólt a baptista egyház és szeretetszolgálat nevelésben-oktatásban betöltött kiemelkedő szerepéről, a lelkek formálásának fontosságáról. Áldást kért az iskolára, tanulókra és dolgozókra egyaránt.

Simon Éva 9. A osztályos szakgimnáziumi tanuló a baptista sulidalt énekelte el, majd az iskola megújult főépületét ünnepélyes szalagátvágással adták át a jelenlegi és jövőbeni tanulók és dolgozók használatába. A szalagot átvágták: Bartos Mónika miniszteri biztos, dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke, dr. Kovács Tibor, Kisújszállás alpolgármestere és Toldi Attila igazgató.

 

E kivételes ünnepi nap iskolabejárással és állófogadással folytatódott. Köszönjük, hogy sokan megtisztelték jelenlétükkel iskolánk ünnepségét!


Tóth László igazgatóhelyettes

GALÉRIA