Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Apáink útján… március 15-én

Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra történő emlékezés minden évben kiemelt ünnepsége iskolánknak, ugyanis névadónk, Illéssy Sándor is a szabadságharc hőse volt. A forradalom évére 18 évessé serdült ifjú lelkesedéssel és tettvággyal töltve beállt nemzetőrnek, majd rátermettsége és hősiessége révén előbb nemzetőr-századossá, majd honvéd-századossá léptették elő.

Az Illéssy-család sírkertjének gondozása hagyományőrző vállalásaink egyike, és március 14-én – a polgármesteri hivatal és egyéb szervezetek képviselőinek jelenlétében – egy rövid ünnepség keretében a ránk hagyományozott vívmányok kivívói előtt tisztelgünk koszorúk elhelyezésével. Ebben az évben Kiss Szilvia tanárnő mondott beszédet, Simon Éva tanuló (technikumi 13. A osztály) pedig szép énekkel tisztelgett a hősök emléke előtt.

Megemlékezésünk iskolánk udvarán, Illéssy Sándor mellszobránál (Györfi Sándor Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész alkotása) folytatódott. A diákifjúság előtt is elhangzottak Szilvia tanárnő szép ünnepi gondolatai és Simon Évike éneke.

Kisújszálláson régi hagyomány a március 14-ei fáklyás megemlékezés, mely az Illéssy–Kossuth-emlékkaputól indul, és első megállója iskolánkban van, Illéssy Sándor szobránál. Toldi Attila főigazgató köszöntötte a fáklyás menet résztvevőit, méltatva az Illéssy-család szabadságharcban betöltött szerepét is.

A március 15-ei városi ünnepség műsorát ebben az évben az Illéssy-iskola vállalta. Keserűné Ébner Tünde tanárnő 15 lelkes ifjúval már hetek óta készült, és Apáink útján… című műsor tanárnő egyéni ötletei és koreográfiája alapján született.

Halász János országgyűlési képviselő ünnepi beszéde után diákjaink a márciusi ifjak bátorságával, lelkesen léptek a telt házas Vigadó színpadjára. Szép énekek, erőteljes szavalatok és képek idézték meg a magyarság sorsfordító és hazát megtartó útját az 1848. március 15-ei eseményekig. A forradalmi nap hevülete, majd az azt követő szabadságküzdelem megidézése botos küzdelemmel, az eltiprást szimbolizáló csendesítő gyertyagyújtás repítette végig a több száz megemlékezőt a forradalom első napjától a reménytelenné és értelmetlenné váló szabadságharc elfojtásáig.

A diákok a műsor végi főhajtás után kitűnő színházi előadások után járó vastapsot kaptak.

Az 1848/49-es emlékműnél a kisújszállási baptista intézmények és a gyülekezet közösen helyezték el a tisztelet koszorúját.

 

Büszke vagyok diákjainkra, a műsor ötletgazdájára és rendezőjére, Tünde tanárnőre, de azokra a kollégákra is, akik fontos háttérmunkát végeztek (varrták a ruhákat, készítették a kellékeket).

Álljon e beszámoló végén azok neve, akik számomra a nap hősei voltak.

A műsort összeállította és rendezte, a diákokat felkészítette: Keserűné Ébner Tünde tanárnő

Apáink útján… járók: Csukás Vanessza, Farkas Noémi, Fehér Imre, Ferenczi Levente, Illés Dominik, Kádár Anna, Kalmár Zsolt, Karkusz Noémi, Kondrács Péter, Lukács Titanilla, Madarász Emese, Mester Alexa, Nagy Erika, Pozderka Zoltán, Vas János.

A műsort segítő technikai személyzet: Ari Katalin, Furkó Andrea, Máté Róbert, Szatmári Endre és Törös Ervin.

 

Toldi Attila főigazgató

GALÉRIA

CSATOLT DOKUMENTUMOK