Üdvözöljük iskolánk weboldalán

KUN-OK az Illéssyben

2020 februárjában intézményünk Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására V. pályázatot nyújtott be a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségéhez, amely sikeres elbírálást követően megvalósíthatóvá vált. Mindezt azonban a járványügyi helyzet nem tette lehetővé.  

Az idei tanév szeptemberétől 15 tanuló számára nyílt lehetőség, hogy versenyfelkészítő szakkör keretein belül megismerje a kunok történetét pusztai vándorlásuktól a jelen életükig. A diákok kiscsoportos foglalkozásokon tekintették át azokat a szakirányú könyveket, dokumentumokat, amelyekből az iskolai ismereteken túlnyúló ismereteket szereztek. Ezáltal nemcsak azokhoz a kutatókhoz, szakírókhoz kerültek közelebb, akik a kunokkal foglalkoznak, hanem rajtuk keresztül a kun emberekhez is. Egy-egy jó hangulatú foglalkozás alkalmával feltárták IV. Béla és a kunok közötti kapcsolatot, IV. Kun László nevének eredetét, különböző rokoni szálait, áttanulmányozták a kunkapitányok feladatait és a redemptio folyamatát. A múltba repültek vissza a Zádor és Ágota című legenda és A kiátkozott című rockopera történetével, a kun öltözet magukra öltésével pedig kun vitéz helyébe képzelhették magukat. Ezek mellett az ismereteket játékos feladatok (pl. jászkun címer puzzle kirakása, totó kitöltése, történetmondás) formájában szerezhették meg.

Az iskolai szakkört a kisújszállási Morgó csárda és Tájház meglátogatása egészítette ki. Ezekbe a programokba a felkészítő foglalkozáson résztvevők mellett a történelem iránt érdeklődő 16 diák is bekapcsolódott. Mindkét kültéri kiállítóhelyen a tanulók közelebb kerülhettek a kun vidéki élet sajátosságait.

A tanulói foglalkozások folyamatáról és eredményeiről az intézmény pedagógusai műhelybeszélgetés formájában kaptak tájékoztatást.

A versenyfelkészítő szakkör és a kortárscsoportokat támogató programok több cél megvalósulását szolgálták: a minden évben megrendezésre kerülő redemptiós regionális versenyre való felkészülést, valamint a tanulói érdeklődés felkeltését és erősítését a helytörténelem iránt.

A programok megszervezésben és lebonyolításában Duli Annamária, Piller Adrien, valamint a Vigadó Kulturális Központ munkatársai, Janó Lajos és Szepesiné Monoki Katalin vettek részt. Köszönjük segítő tevékenyégüket.

A programok a „Tehetségek Magyarországa” című EFOP-3.2.1-15-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében valósult meg.

Perneki Adél szaktanár, programfelelős

GALÉRIA