VI. Illéssy Gasztro Kupa

2017. december 10., 19:55

Az ország legnagyobb gasztronómia megmérettetése

VI. Illéssy Gasztro Kupa

2017. december 2.

A 2012-ben teremtett hagyományt iskolánk ebben az évben is folytatta, s az immár 6. alkalommal megrendezésre kerülő Illéssy Gasztro Kupa – országos ételművészeti verseny mára az ország egyik legnagyobb versenyévé vált. December első szombatján benépesült az iskola az ország számos településéről érkező versenyzővel és kísérőikkel. A számok tükrében: 26 település 26 iskolája és 5 gyakorlati képzőhely mellett egy maroknyi felnőtt szakember is megmutatta tudását. A versenyre összesen 121 nevezés érkezett, amely jóval meghaladta az előző évi nevezések számát, s ez 173 fő versenyzőt jelentett összesen, ami az ország egyik legnagyobb versennyé tette rendezvényünket. Ez igen szép eredmény, s bizonyítja számunkra, hogy a versenynek van létjogosultsága a hazai gasztronómiai megmérettetések terén.

 

Nem titkolt célunk, hogy a vendéglátás körében tanulók, dolgozók együtt lehessünk, tanulhassunk egymástól. A verseny alatt kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok, vagy a meglévők továbbmélyülnek, az együttlét öröme pedig gyakran többet ér bármilyen díjazásnál. A rendezvénnyel nemcsak a szakközépiskolákban tanuló diákok szakmunkásvizsgára való eredményes felkészülését szeretnénk segíteni, hiszen vannak felnőtt kategóriában induló versenyzők is, hanem az érdeklődő közönségnek szeretnénk olyan gasztronómiai élményt és ötleteket nyújtani, amelyeket a mindennapokban felhasználhatnak; legyen az egy ízlésesen terített asztal, melyhez szívesen ülünk oda, egy finom étel vagy egy újragondolt sütemény-variáció, továbbá a közönség gyönyörködhetett az eladótanulók csodálatos csomagolásaiban is. A rendezvény ideje alatt –, amíg a zsűri értékelte a munkákat – különböző programokkal vártuk a hozzánk érkező látogatókat. A kedves vendégek ismételten érdeklődéssel és csodálattal figyelték Patkó Károly olimpiai bronzérmes zöldségszobrász bemutatóját.

 

Iskolánk megújította a hagyományos gasztronómiai versenyeket azzal, hogy meghirdettük az úgynevezett Gasztro Ki Mit Tud? kategóriát: a tanulónak a helyszínen kell végrehajtania a versenykiírásban meghirdetett feladatot a zsűri előtt, meghatározott időre. Mind a négy szakma képviselői megméretették magukat az élőmunkás versenyfeladatok során: cukrász-, szakács-, pincér- és eladótanulók. Munkájukat magas színvonalon végezték, s nem zavarta őket az sem, mikor a közönség belepillantott a feladatok végrehajtásába.

Az Illéssy Gasztro Kupán továbbra is olyan szakemberek vállalták a zsűriben való szerepet, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában ismert és elismert személyek. A versenyen minden indulót pontozásos rendszer alapján értékelt a zsűri, ezért van az, hogy egyfajta fajta éremből több is kiosztásra került a verseny napján.

 

A szakmai zsűri összetétele:

Szakács zsűri: Boros László Venesz-díjas mesterszakács, a gasztronómia követe Debrecenből, Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, a lillafüredi Hunguest Hotel Palota konyhafőnöke, számos nemzetközi verseny elismert szereplője, Mile József egyéni világbajnok mesterszakács Debrecenből.

Cukrász zsűri: Erdős Hanna négyszeres olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok cukrászmester és mestercukrász, Balogh Attila mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa.

Pincér zsűri: Csordás János mesterfelszolgáló Nyíregyházáról, Gaál Zoltán mester-felszolgáló, a szolnoki Pikoló Vendéglátó Kft. ügyvezetője, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Horváth Ferenc mesterfelszolgáló, olimpiai bronzérmes mesterszakács, a kisújszállási Horváth-kert vendéglő tulajdonosa.

Eladó zsűri: Dr. Földi Kata a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karának docense, Eperjesi Judit mesterkereskedő, a Spar Magyarország Kft. kisújszállási üzletének vezetője.

 

Az Illéssy Gasztro Kupa illéssys versenyzői és eredményeik

 

Gasztro Ki Mit Tud cukrásztanuló:

Bernáth Ibolya (9. A) diploma, Csizi Zoltán (10. B) diploma, Seres Szilvia (10. B) diploma, Vas Csilla (10. B) diploma. Felkészítő: Tóth László.

Kakaófestésben Balogh Nóra (9. A), Varga Anna (9. A) és Urbán Szabó Andrea (12. A) tanulók első ilyen versenyükön diploma minősítést szereztek. Felkészítő: Tóth László.

 

Gasztro Ki Mit Tud szakácstanuló:

Piroska Klementina (11. D) aranyérem, Nagy-Pál Regina (14. A) diploma. Felkészítő: Horváth Ferenc. Gladcsenkó Krisztina (11. D) diploma. Felkészítő: Hajdu-Ráfis Tamás. Bakó Bianka (10. A)bronzérem, Darvas Dorina (10. A)bronzérem, Nédó Szintia (10. A)bronzérem. Felkészítő: Tóth László.

 

Pincértanuló kategória:

Kovács Ibolya (13. A) aranyérem. Felkészítője: Horváth Ferenc. Fadgyas Adrienn és Majoros Anna (10. A) ezüstérem. Felkészítő Hajdu-Ráfis Tamás.

 

Eladótanuló kategória csapatban:

Csípő Sára (12. A) és Major Alexandra (13. A) aranyérem. Felkészítője: Ari Katalin.

 

Amatőr tortakészítő kategória:

Nagy Gabriella (10. B) ezüstérem, Fodor Eszter (12. A) tanuló bronzérem, Sárvári Mónika (10. B osztály) bronzérem. A lányok maguk készültek fel, a szép torták otthon készültek.

 

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítést végző kollégáknak a szép eredményekhez!

 

Az Illéssy Gasztro Kupa lebonyolításához számos cégtől és magánszemélytől kaptunk segítséget. Ezúton is köszönjük támogatásukat. Baptista Szeretetszolgálat; Baromfiudvar 2002 Kft. (Debrecen); Baráth Pékség; Demeter Jánosné települési képviselő; Horváth Kert Vendéglő; Hús-Ételbár; Illéssy Alapítvány; Indián Rizs Kft.; Kisújszállás Város Önkormányzata; Nagykun 2000 Zrt.; OTP Kisújszállási Fiókja; Stílus-Papír Írószerbolt; Sas János villanyszerelő. A támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára, akik időt és energiát nem sajnálva, a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.

 

Összegezve: egy jól megszervezett és kivitelezett program volt, amely iskolánk és városunk jó hírét viszi az országban. Ezen a napon is, de itt és akkor ténylegesen többek vagyunk, mint egy iskola. Jövőre veletek ugyanitt!

Toldi Attila igazgató és Tóth László szervező-tanár