Szép teljesítmény a Schnitta-versenyen

2019. január 29., 14:13

Szolnokon került megrendezésre 2019. január 25-én a Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny regionális válogatója. Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyék vendéglátós iskolái számára második ízben volt adott a lehetőség, hogy megméressék magukat a Schnitta-versenyen.

Barabás Zoltán, a zsűri elnöke nyitotta meg az országosan nagyhagyományú Schnitta-versenyt, melynek megvannak a jól kialakult szabályai, és a vendéglátás három szakmájának teljes összefogására van szükség. A szakácstanulóknak el kellett készíteniük egy 3 fogásos menüsor a verseny helyszínén. Ezt a menüsort koronázta meg a cukrásztanuló által elkészített desszert. És hogy teljes legyen a kör, az ételeket a pincértanulók szolgálták fel a meghívott vendégeknek. A versenyen a pincértanulók munkája volt a hangsúlyosabb, mivel nekik még feladatuk volt egy díszasztal megterítése is.

A versenyt városunk alpolgármestere, dr. habil Kovács Tibor, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület tagja vezette le, aki nagyon elismerően szólt tanulóink teljesítményéről.

A regionális verseny megszervezése és zökkenőmentes lebonyolítása pedig Horváth Ferenc olimpiai bronzérmes kollégánk, a régiós elnök vállát terhelte, de ismét példásan oldotta meg e nehéz feladatot.

A versenybe szállt iskolák között nemes vetélkedésben, és egymást tisztelő szellemben dőlt el továbbjutás, amely ez esetben a jászberényi Klapka György Középiskolának kedvezett.

Az Illéssy-iskola „csikócsapata” III. helyezést ért el, aminek nagyon örülünk, ugyanis az építkezés időszakában vagyunk. A szakmatanulást ebben a tanévben kezdő szakközépiskolások és 10. évfolyamos szakgimnazisták várakozásunk szerint a következő, két év múlva sorra kerülő versenyen „érhetnek oda”. Addig idejük lesz elméleti és gyakorlati szakmai ismereteiket elmélyíteni, versenyeken (pl. Illéssy Gasztro Kupa, Pelikán Kupa, országos baptista gasztronómiai vetélkedők) tapasztalatot szerezni. Ha szorgalommal és kitartással bírni fogják, ha szakmai alázattal párosul mindez, még sok szép eredményt és sikert tartogatnak számukra az illéssys tanévek. E verseny felkészülési időszakában azt láttam, hogy délutánonként és akár estébe nyúlóan is gyakoroltak, forgatták a szakkönyveket. Ez most ennyire volt elég, de mint fentebb írtam, most építjük őket a remélt, későbbi sikerekhez…

A zsűri egy különdíjat osztott ki, a legmosolygósabb pincértanuló különdíját. Ezt Bernáth Ibolyánk érdemelte ki, melyhez külön is gratulálunk!

Büszkeségeink: Bernáth Ibolya és Bognár Andrea (pincérként), Szekeres Máté és Varga Anna (szakácsként), Bakó Dorina (cukrászként). Felkészítők: Bottlik Imréné és Horváth Ferenc szakoktatók.

Toldi Attila igazgató

Szép teljesítmény a Schnitta-versenyen