Egyre feljebb a dobogón

2019. május 03., 18:48

2019. április 30-án ötödik alkalommal rendezték meg Kunhegyesen a jászkunok önmegváltásáról szóló helytörténeti, redemptiós versenyt, amelyen iskolánkból – a hagyományokhoz híven – idén is indult egy csapat. A megmérettetésen a 9. A osztályos „Kun tekintet” lánycsapat tagjai, Csontos Dóra, Piroska Margaréta és Vad Molli II. helyezést értek el.

A szóbeli versenyen való részvétel kulcsa IV. Kun László életéről szóló totó, a kunok magyarországi történetét feldolgozó esszé, valamint egy kun süveg elkészítése volt. A lányok számára könnyedén ment a totó válaszainak megadása és az összefoglaló megírása, azonban a kun süveg elkészítéséhez segítséget kértek. Ezt követően, a versenynapon a csapatra újabb feladatok vártak: totó kitöltése, IV. László családfájának elkészítése, esemény-helyszín párosítása.

A szervezők meghívására a kunkapitány, Nagy András is jelen volt a rendezvényen. Érdekes előadást tartott a kunkapitányok jelképeiről. Akik ezt figyelmesen végighallgatták, fel tudták sorolni a bemutatott történeti jelvényeket. Miközben a csapatok az utolsó feladatra készültek, a kunkapitány értékelte a kun süvegeket. A vetélkedő vége izgalmas perceket okozott: lányaink sorrendben a 2. csapatként mesélték el IV. László életét, Éduához fűződő szerelmének történetét.

A csapatot eredményessé tette tagjainak választékos beszédhasználata, történeti tudása, valamint a belőlük áradó történelmi hitelesség. Az elért helyezés önbizalmat adott a lányok számára a következő versenyre: „Jövőre elsők leszünk, tanárnő!” – mondta fellelkesülve Piroska Margaréta.

Ezúton köszönjük Boda Arankának a kun süveg elkészítését.

Perneki Adél felkészítő szaktanár

Egyre feljebb a dobogón