A VII. Illéssy Gasztro Kupa ismét a legnagyobb gasztronómia verseny

2018. december 11., 10:19

A 2012-ben teremtett hagyományt iskolánk ebben az évben is folytatta. 2017-ben azt mondtuk, hogy az ország legnagyobb gasztronómiai versenyét rendeztük meg, s akkor úgy éreztük, hogy ezt már nem lehet fokozni. 2018-ban a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Illéssy Gasztro Kupa – országos ételművészeti verseny erre az állításunkra rácáfolt. December 8-án újból benépesült az iskola az ország számos településéről érkező versenyzővel és kísérőikkel. A számok tükrében: 25 település 31 iskolája és 3 gyakorlati képzőhely indított tanulókat. A 176 fős versenyzői létszám az eddigi legnagyobb versennyé tette rendezvényünket úgy, hogy az idén csak tanulók indultak a megmérettetésen.

Nem titkolt célunk volt, hogy a vendéglátás és kereskedelem körében tanulók, dolgozók együtt lehessünk, tanulhassunk egymástól. A verseny alatt kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok, vagy a meglévők továbbmélyülnek, az együttlét öröme pedig gyakran többet ér bármilyen díjazásnál.

A rendezvénnyel nemcsak a diákok vizsgára való eredményes felkészülését szeretnénk segíteni, hanem az érdeklődő közönségnek szeretnénk olyan gasztronómiai élményt és ötleteket nyújtani, amelyeket a mindennapokban felhasználhatnak; legyen az egy ízlésesen terített asztal, melyhez szívesen ülünk oda, egy finom étel vagy egy újragondolt süteményvariáció. A közönség nagy érdeklődéssel tekintette meg az eladótanulók csodálatos csomagolásait is.

Iskolánk megújította a hagyományos gasztronómiai versenyeket azzal, hogy meghirdettük az úgynevezett Gasztro Ki Mit Tud? kategóriát: a tanulónak a helyszínen kell végrehajtania a versenykiírásban meghirdetett feladatot a zsűri előtt, meghatározott időre. Mind a négy szakma képviselői megméretették magukat az élőmunkás versenyfeladatok során: a cukrász-, szakács-, pincér- és az eladótanulók. Munkájukat magas színvonalon végezték, s nem zavarta őket az sem, amikor a közönség belepillantott a feladatok végrehajtásába.

Az Illéssy Gasztro Kupán továbbra is olyan szakemberek vállalták a zsűriben való szerepet, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában ismert és elismert személyek, s végezték munkájukat külön díjazás nélkül, a szakmai utánpótlás iránt érzett felelősségtől és szeretettől vezérelve. A versenyen minden indulót pontozásos rendszer alapján értékelt a zsűri, ezért egyfajta éremből több is kiosztásra került a verseny napján.

A szakmai zsűri:

Cukrász zsűri: Erdős Hanna: négyszeres olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok cukrászmester, és mestercukrász; Balogh Attila: mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa.

Szakács zsűri: Boros László: Venesz-díjas mesterszakács, a gasztronómia követe, aki Debrecenből érkezett hozzánk; Kőrössy Kálmán: Venesz-díjas mesterszakács, a lillafüredi Hunguest Hotel Palota konyhafőnöke, számos nemzetközi verseny elismert szereplője; Mile József: a 2006-os év egyéni világbajnok mesterszakácsa Debrecenből.

Pincér zsűri: Bobák József Schnitta-díjas éttermi mester, a Magyar Gasztronómiai Szövetség megyei elnöke; Gaál Zoltán: mesterfelszolgáló, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a szolnoki Pikoló Vendéglátó Kft. ügyvezetője; Horváth Ferenc: mesterfelszolgáló, olimpiai bronzérmes mesterszakács, a kisújszállási Horváth-kert vendéglő tulajdonosa.

Eladó zsűri: Dr. Földi Kata docens, a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karának oktatója: Eperjesi Judit: mesterkereskedő, a Spar Magyarország Kft kisújszállási üzletének vezetője.

A rendezvény ideje alatt, amíg a zsűri értékelte a munkákat, különböző programokkal vártuk a hozzánk érkező látogatókat. A versenyen bemutatkoztak a luxembourgi kulináris világbajnokságról hazatért Jász-Nagykun-Szolnok megyei egyéni versenyzők is. A rendezvényen a Műszaki könyvkiadó szakmai tankönyvkínálatával is megismerkedhettek a szakoktató kollégák.

Az 5 évvel ezelőtt alapított – helyi vendéglátós szakember, Horváth Ferenc tiszteletére – vándorserleget ebben az évben a Szolnoki Műszaki SzC Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Jászberény) vihette haza, és őrizheti 1 évig.

A nevezések szép száma továbbra is bizonyítja számunkra, hogy a versenynek van létjogosultsága a hazai gasztronómiai megmérettetések terén.

A VII. Illéssy Gasztro Kupa illéssys versenyzői és eredményeik

Gasztro Ki Mit Tud cukrásztanuló:

Kakaófestésben Ressinka József 11. B osztályos tanuló az első ilyen versenyén bronzérmet szerzett.

 

Gasztro Ki Mit Tud szakácstanuló:

Szekeres Máté 9. D osztályból bronzérem, Balogh Nóra 10. A és Varga Anna 10. A tanulók ezüstéremmel zárták a napot. Felkészítő: Bottlik Imréné Magdika tanárnő.

A 11. A osztályos tanulók eredménye Bakó Bianka bronzérem, Darvas Dorina ezüstérem, Nédó Szintia diploma. Felkészítő: Tóth László tanár úr.

 

Pincértanuló kategória:

Fadgyas Adrienn és Majoros Anna (11. A) eredménye aranyérem. Felkészítő: Hajdu-Ráfis Tamás tanár úr.

Bernáth Ibolya (10. A) és Bognár Andrea (9. D) páros első versenyükön aranyéremmel zártak Felkészítő: Hajdu-Ráfis Tamás tanár úr.

 

Eladótanuló kategória egyéniben:

Csípő Sára 13. A osztályos tanuló megvédte a tavalyi elsőségét és szintén aranyérem lett az eredmény. Felkészítője: Ari Katalin tanárnő.

 

Cukrásztanuló kategória egyéniben:

Bakó Dorina 10. B osztályos bronzéremmel térhetett haza. Felkészítője: Bottlik Imréné Magdika tanárnő.

 

Cukrásztanuló kategória csapatban:

Hajnal Barbara és Nagy Szabina (10. A), valamint Varga Richárd 10. A és Baló Viktória 10. B osztályos tanulók munkáját a zsűri diplomával jutalmazta. Felkészítője: Bottlik Imréné Magdika tanárnő

 

Amatőr tortakészítő versenyen indult tanulóink közül:

Fodor Eszter 13. A aranyérem,

Nagy Gabriella 11. B ezüstérem,

Lakatos Szilvia és Tóth Henriett 9. B bronzérem.

 

Az Illéssy Gasztro Kupa lebonyolításához számos cégtől és magánszemélytől kaptunk kisebb-nagyobb segítséget. Ezúton is köszönjük támogatásukat: Baptista Szeretetszolgálat; Baráth Pékség; Baromfiudvar 2002 Kft. – Debrecen; Demeter Jánosné – az Illéssy Alapítvány kuratóriumának elnöke, települési képviselő; Horváth Kert Vendéglő – Horváth Ferenc; Hús-Ételbár; Illéssy Alapítvány; Indián Rizs Kft.; Kisújszállás Város Önkormányzata; OTP Kisújszállási Fiókja; Sas János – villanyszerelő.

Ezeken a támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára, akik időt, energiát áldozva a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.

Összegezve: egy jól megszervezett és kivitelezett program volt, amely iskolánk, fenntartónk és városunk jó hírét viszi az országban. Ezen a napon is, de itt és akkor ténylegesen többek vagyunk, mint egy iskola.  Jövőre, 2019. december 7-én újra találkozunk!

Tóth László szervező-tanár


Az eseményről készült fotók megtekinthetőek facebook oldalunkon, vagy a honlap galériájában.