Tűzzománc tehetségműhely iskolánkban

2018. június 20., 14:36

Intézményünk a BTST belső pályázatán támogatásban részesült. A pályázaton nyert támogatás és saját erő lehetőségével valósult meg iskolánkban a tűzzománc tehetségműhely, melyben 10 tanuló kapott lehetőséget arra, hogy elsajátítsa a grafikai ábrázolás, a jobb agyféltekés rajzolás, valamint a tűzzománcozás fortélyait.

A tehetségműhelybe a tehetségazonosítás után azok a tanulók kerültek beválogatásra, akik kreativitásukkal, kézügyességükkel és motivációjukkal kiemelkedtek társaik közül. A foglalkozások során először a fény – árnyékolással, majd a jobb agyféltekés rajzolás lépéseivel ismerkedhettek meg a tanulók. A leginkább várt kézműves tevékenység azonban a tűzzománcozás volt. Ez a különleges technika nagyon megfogta a tanulókat, nagy türelemmel és összpontosítással készítették elő a lemezt a festéshez, rajzolták elő a saját maguk által választott mintát, majd töltötték ki festékkel a rekeszeket. A tűzzománcozás technikájának különlegessége, hogy a festék csak a kiégetés után nyeri el végső színét. Maga a kész mű pedig akkor mutat igazán szépen, ha ellátják paszparturával és kerettel is, amelyet a tanulók szintén saját maguk végeztek el.

A kézműves tehetségműhely lazító, gazdagító programeleme volt a Debreceni MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ) meglátogatása, ahol a kiállítások megtekintése után olyan művészetpedagógiai foglalkozáson vehettek részt tanulóink, ahol lehetőségük nyílt a műalkotások önálló elemzésére, értékelésére, valamint egyéni véleménykifejtésre is játékos feladatokon keresztül. A kirándulás során moziba is eljutottak, és ez a programelem is hozzájárult a tehetséges tanulók pihenéséhez, feltöltődéséhez.

Köszönjük a BTST, valamint igazgatónk, Toldi Attila támogatását, amellyel hozzájárultak a tehetségprogram megvalósításához. Büszkék vagyunk rá, hogy kézműves tehetségműhelyünk tevékenységét a tehetségpont akkreditáció során a szakértők is figyelemre méltónak tartották, és ez a program is hozzájárult az Akkreditált Kiváló Tehetségpont cím elnyeréséhez.

Duli Annamária tehetségműhely-vezető

Tűzzománc tehetségműhely iskolánkban