Erdélyi kirándulás

2018. június 19., 15:15

Iskolánk a Határtalanul!-pályázat keretében ismét meglátogatta erdélyi testvériskolánkat, a négyfalui Zajzoni Rab István Elméleti Középiskolát.

A kirándulás programjai Arany János születésének 200. évfordulója köré épültek. Utazásunk első megállója Nagyszalonta volt, ahol a Csonka-toronyban kialakított Arany János Emlékmúzeumot látogattunk meg. Ezt követően megkoszorúztuk a költő impozáns szobrát is.

A következő nap hegymászással folytatódott. Románia egyik legmagasabb hegyét, a Bucsecset másztuk meg. Mivel a felvonó nem működött, szervezett terepjáró csoport vitt fel bennünket az alaptáborig, majd 22 km-es gyalogtúra várt ránk a csúcsig. A hegy csúcsán több érdekes sziklaképződményt láthattunk, köztük volt a híres Szfinx és a gomba alakú sziklaképződmény. A napot a Románia legszebb kastélyának meglátogatásával zártuk Sinaian. A Peles-kastély különlegességei közé tartozik a 160 szoba és 30 fürdőszobából álló komplex belsőtér, amelynek egy részét rejtett ajtókon keresztül közelíthettük meg.

A nap végén a tömösi emlékművet koszorúztuk meg, ahol egy helyi diák tartott idegenvezetést. A 3. napon a Hétlétra szurdokon keltünk át, majd Brassó városában tettünk látogatást. Idegenvezetőnk elkalauzolt minket a cérnautcába, amely Közép-Európa leghosszabb és legkeskenyebb középkori utcája. Megnéztük a Fekete templomot, ahol az építmény különleges belső kialakítását és a Fekete Mária festményt csodálhattuk meg. Az egyedülálló török szőnyeggyűjtemény, amely a templom falait díszítette, lenyűgözött bennünket.

A negyedik napon iskolai majálison pihenhettük ki az eddigi túráink fáradalmait. Együtt lehettünk erdélyi diáktársainkkal, közösen főzhettünk és különböző foglalkozásokon, versenyeken, szórakoztató feladatokban vehettünk részt. A búcsúvacsorán megköszöntük vendéglátóinknak a kedvességüket, türelmüket, túravezetésüket és az itt eltöltött fantasztikus élményekben gazdag kirándulásokat.

Garai Sándor 11. A osztályos tanuló

Erdélyi kirándulás