Intelmek a nyárra

2019. június 14., 12:42

„A vakáció olyan, amilyenné varázsolja az ember. ”

 (Kardos Szabolcs)


 A közelgő nyári szünidő számos veszélyt rejthet. Ezekre a veszélyekre hívta fel a figyelmet Fekete András rendőr főtörzszászlós, a karcagi rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsadója 2019. június 12-én, az iskola tornatermében az Illéssy-iskola diákjainknak megtartott előadásán.

Kérte a diákokat, hogy az iskolapad fogságából kiszabadulva vigyázzanak magukra és egymásra. Óva intette őket a közlekedésben elkövetett szabálytalanságoktól, akár a gyalogos-, a kerékpáros-, a kismotoros vagy éppen a személygépkocsival történő közlekedés során. Kérte, hogy ne telefonnal a kézben keljenek át az úttesten, mert több fiatalt ért már ezek miatt végzetes baleset. A vízparti- és strandbalesetekről, illetve azok megelőzéséről is hallhattak a diákok.

Az előadó a vagyonvédelemre is felhívta a figyelmet. Példaként említette az utazásoknál felügyelet nélkül hagyott csomagokat, vagy a strandon az őrizetlen, törölközővel letakart mobilokat és egyéb értékeket. A nyári partik, fesztiválok alkalmával a kulturált, mértéktartó alkoholfogyasztást kérte, és azt, hogy ittasan ne üljenek a volán mögé. Ne a szerek használatától legyen jó egy buli!

A biztonságos internethasználatra is figyelmeztetett: az önmagukról vagy másokról készített fotók könnyen bajba sodorhatják az illetőt, ha a világhálón egyszer megjelennek.

Az előadás végén a hallgatóságnak gondtalan pihenést, értelmes és hasznos programokat, élményekben gazdag nyarat kívánt és közösségben megélt élményeket, melyekből erőt tudnak meríteni a szeptemberben induló tanévhez. Összefoglalva:

Vigyázz magadra!

Aludj sokat!

Keress kalandokat!

Ápold barátságaidat!

Csinálj hasznosat is!

Ismerj meg új helyeket!

Óvatos légy!

Piller Adrien ifjúságvédelmi felelős

Intelmek a nyárra