Illéssys diákok Európában

2017. október 12., 18:34

Alig kezdődött meg a 2017/2018-as tanév, máris egy kisebb utazási irodához hasonlítunk. Nem volt ez másképp az elmúlt tanévben sem, hiszen…

 • Ø 2016 decemberében a Határtalanul! pályázat keretében fogadtuk erdélyi (Négyfalu) testvériskolánk 35 fős delegációját, s feledhetetlen napokat töltöttünk együtt.
 • Ø 6 diákunk és 6 pedagógusunk 2017 márciusában 5 napot töltött el Jeruzsálemben és a Szentföldön. A jutalomút előzménye a IV. Országos Bibliaismereti és Gasztronómiai Verseny megnyerése volt.
 • Ø Áprilisban viszonoztuk erdélyi barátaink látogatását, s tartalmas napokat töltött 35 diákunk a Barcaságban.
 • Ø Júniusban 41 fővel Szlovákia néhány kiemelkedő magyar történelmi emlékhelyét keresték fel érdeklődő tanulóink.
 • Ø A nyári szünetet 31 fő a Balatonnál kezdte a sikeres Erzsébet-táboros pályázatunknak köszönhetően.
 • Ø Júliusban 12 fő Portugáliába utazott vendéglátós szakmai gyakorlatra, s három hét az Atlanti-óceán partján igazán nagy élményt jelentett.
 • Ø Augusztusban 12 „fémes” fiú Németországban fejlesztette szakmai tudását, s valamennyi kiutazott hegesztő tanulónk egy három évig érvényes nemzetközi hegesztővizsgát tett.
 • Ø … és terjedelmi okokból nem szólok itt a sok-sok belföldi kirándulásról, szakmai útról, „ott alvós” versenyekről.

 

A fiataljainkra költött minden egyes forint vagy euró befektetés a jövőbe. A támogatásra a diákok a legméltóbbak, hiszen belőlük lesznek a holnap munkásai, vezetői. Minden úttal gazdagabbak lesznek, szakmailag és emberileg egyaránt. Az Illéssy-iskola továbbra is mindent megtesz diákjai gazdagításáért.

 

Ennek szellemében nézzünk előre: mi történhet azokkal, akik szorgalmukkal, magaviseletükkel, verseny-eredményeikkel (és egy kis szerencsével) ebben a tanévben is szeretnék elhagyni hazánk határait?

 •  Október 17-21 között ismét fogadjuk az erdélyi Zajzoni Rab István Középiskola diákjait, akikkel az Arany János-emlékév kapcsán fogunk egy irodalmi projektet megvalósítani, s akikkel közösen kirándulni megyünk Kecskemétre és Nagykőrösre.
 •  2018. június elején utazunk közel 600 kilométert a Brassó melletti településre (Négyfaluba): kirándulunk, várakat nézünk, ismerkedünk Erdéllyel és az erdélyiekkel.
 • A nyáron megint menni kell Portugáliába három hétre! Motivált, fegyelmezett, a repülőúttól nem félő vendéglátós (pincér, szakács, cukrász, vendéglátóipari szakgimnazista) diákok jelentkezését várjuk a 12 fős létszám erejéig. Továbbá merjenek és alapszinten beszéljenek angolul is!
 •  Augusztusban ismét Németország vár 12 fémipari (hegesztő, gépi forgácsoló, épület- és szerkezetlakatos) tanulóra. Ide pedig az alapszintű német nyelvtudás szükséges.

 

A fentebb felsorolt lehetőségek már biztosak, hiszen megnyert pályázatok biztosítják a megvalósulást oly módon, hogy „pénztárcakímélők” is, csupán költőpénzről kell/lehet gondoskodni. Reméljük, hogy még néhány pályázat, verseny további utazásokat, kirándulásokat fog eredményezni. Egyet azonban ne feledjenek el diákjaink: ahhoz, hogy ki tudjunk valamit venni a perselyből, előbb tenni is kell bele! Bízom benne, hogy az iskola által kínált lehetőségekkel sokan szeretnének élni, „hittel és szakértelemmel” végezzük e tanévben is munkánkat, mert az Illéssy több mint iskola!

Toldi Attila igazgató