Rendhagyó történelemóra a Terror Házában

2019. október 29., 14:23

2019. október 17-én iskolánk végzős osztályai, a 12. A és a 13. I a Terror Házába látogattak el. A tanulmányi kirándulás az 1956-os forradalom és szabadságharc 63., valamint a rendszerváltoztatás 30. évfordulójára történő megemlékezés részét képezte.

Ennek keretében tanulóink rendhagyó történelemórán vehettek részt, amelyen Békés Márton történész A rendszerváltoztatás jelképei címmel tartott előadást. Mivel a diákok különböző korosztályúak, általános iskolások és gimnazisták voltak, ezért az előadó megpróbálta a tőlük távoli és politikai szempontból bonyolult korszakot diáknyelven, kortárs példákkal levezetni, a diákokhoz közelebb hozni. A közel 45 perces előadás főképp szemléltetésével tudta megragadni a diákok figyelmét. Az 1956-os és az 1989-es esztendők jelképeinek, az első szabad választáson résztvevő pártok plakátjainak és logóinak, illetve mindezek értelmezéseinek bemutatását folyamatos érdeklődés kísérte.  

A történelemórát követően a tanulók a Múzeum állandó kiállítását tekintették meg. A GULAG, a Szovjet tanácsadók, a Beszolgáltatás, a Kitelepítés szobája, a Könnyek terme és a Tettesek galériája… a tanulókat különbözőféleképpen érintették meg. Volt, akit a félelem járta át. Volt, akit egy-egy terem története és kiállítási tárgyai döbbentették meg. Azonban az 1950-es évek Magyarországát leginkább a hanganyagok, filmfelvételek, „telefonbeszélgetések” által tudták elképzelni. 

Nemcsak erre a napra, hanem talán egész életre kiható múzeumi „leckét kaptak” a diákok. Olyan ideológiához és korszakhoz kerülhettek közelebb, amely a múlt része, kitörölni nem lehet, azonban tanulni belőle igen.

Perneki Adél szaktanár

Rendhagyó történelemóra a Terror Házában