Kivilágos Kivirradtig fesztivál – illéssys sikerekkel

2016. szeptember 27., 14:36

Nagyon vártuk már a főzőversenyt, mely ismét szeptember végi napsütéses időben zajlott. A pénteki előkészületek, a diákok, tanárok és kollégák által készített sok száz adag töltött és toros káposzta, és ugyanannyi meggyes, almás, túrós és káposztás rétes, a sátrak állítása, a padok, asztalok kihordása, díszítések jelentették. A munkák összefogója Márta István tanár úr volt. A négyféle rétes elkészítéséről Tóth László tanár úr és cukrásztanulóinkgondoskodtak.

A főzőversenyen való részvétel az Illéssy-iskola számára mindig fontos. Márta István tanár úr felkészítésével Tóth Ildikó és Piroska Klementina (10. D) különdíjat, Hudák Anita és Gladcsenkó Krisztina (10. D) szintén különdíjat kapott a neves szakemberekből álló zsűritől. Monoki Imre és Szatmári Péter (11. D) szintén tisztességgel helyt állt (Emléklapot kaptak).

A 10. D osztályunk osztályszinten nevezett be Hajdu-Ráfis Tamás osztályfőnökkel. Lelkesen rotyogtatták bográcsos ételeiket, melyet közösen fogyasztottak el a jól és közösen végzett munka örömét átélve.

 Szintén közösségi élményt adott a baptista  sátor: a  négy kisújszállási intézmény és a helyi  gyülekezet –  iskolánk kezdeményezésére –  összefogott, s egy  közös sátorban babgulyást  főzve (főszakács: Tóth  László illéssys tanár úr)  tölthette el a napot –  beszélgetve, egységet  mutatva. Kecze István  polgármester úr is  meglátogatta vidám  társaságunkat.

 A szervezők Rúzsa Magdi koncertjével köszönték  meg  a versenyzők és az érdeklődők részvételét.  Gratulálunk, a Kisújszállási Művelődési Központ  és  Könyvtárnak a szervezéshez, és köszönet a  több  napos, fárasztó munkában résztvevő  illéssys  diákoknak és dolgozóknak. Megint  sikerült  bizonyítani, hogy „az Illéssy több, mint  iskola!”

 

Most pedig nézzük meg, hogy az alábbi beszámoló alapján, hogyan érezte magát egy messzebbről jött utazó.

Toldi Attila igazgató

      


Egy utazó naplójából 

 

Idén harmadik alkalommal vettem részt Kisújszálláson a Kivilágos kivirradtig fesztiválon. Már jó előre beírtam a naptáramba a szeptember 24-ei dátumot, hiszen az előző évekből nagyon szép emlékeket őriztem a rendezvényről, a kisújszállásiak kedvességéről, az illéssys sátorban fogyasztott töltött káposztáról.

Szentesi barátaimmal Szolnokról utaztunk a rendezvényre, és a délelőtti néptáncos műsor megtekintése után, 12 óra körül Márta István tanár úr és tanítványai birodalma felé vettük az irányt. Az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola standját most is ott találtuk, ahol az elmúlt években: ott, ahol a leghosszabb sor kígyózott a toros-, illetve töltött káposztáért.

Amikor odaértünk Márta tanár úr épp tanítványainak magyarázott a tálalás mikéntjéről. Látszott, hogy a legnagyobb szakértelemmel és odafigyeléssel látja el tanítványait hasznos tanácsokkal. A diákok nagy tisztelettel és fegyelemmel hallgatták szavait. Jó volt látni, hogy egy a szakmáját szenvedélyesen szerető ember milyen hatással tud lenni az ifjabb generációkra.

Maga az illéssys stand is remek ízléssel lett kialakítva: nekem a vidéki csárdák hangulatát idézte a kukoricahéjjal, dísztökökkel, káposztalevélből készült madárijesztővel feldíszített sátor.

A töltött káposzta sem okozott csalódást, bár tudtuk, nem vásárolunk zsákbamacskát, ha itt fogyasztjuk el az ebédet. A falatozás közben harmonika szólt: magyar népdalokkal és nótákkal kedveskedtek a vendégeknek. Igazán szívet melengető, családias hangulat alakult ki néhány perc alatt.

Az ebéd után a ’70-es, ’80-as évek slágereit hallgattuk a nagyszínpadnál, illetve elvegyültünk a vásári forgatagban. Hazainduláskor megbeszéltük: jövőre is itt a helyünk, remek hétvége volt.

Köszönjük Kisújszállás! Köszönjük Illéssy-iskola!

Pádár Zsolt történelem–francia nyelv–médiaismeret–dráma szakos tanár

Kivilágos Kivirradtig fesztivál – illéssys sikerekkel