A megelőzés jegyében

2019. március 04., 13:10

2019. február 22-én és 25-én a kamaszokat érintő és életüket veszélyeztető témákról tartott előadást iskolánkban Fekete András rendőr főtörzszászlós, iskolai bűnmegelőzési és drogprevenciós tanácsadó, a karcagi rendőrkapitányság munkatársa. Az előadáson iskolánk 9. évfolyamos tanulói vettek részt.

Az interaktív program egy beszélgetéssel kezdődött: rendről, szabályokról, az egymásnak kijáró kölcsönös tiszteletről. Szóba került az is, hogy az önismeret mennyire kihat az emberi kapcsolatainkra. Az előadó a valós emberi kapcsolatok kialakítására ösztönözte a hallgatóságot a közösségi oldalak használata mellett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy-egy közösségi oldalon megjelenített kép vagy adat hogyan teszi az egyént áldozattá vagy éppen bűncselekmény elkövetőjévé.

A zenés bejátszásokkal színesített programon a drog- és alkoholfogyasztás veszélyeiről is hangzottak el intő szavak az előadó részéről. Szó volt ezeknek a szereknek emberi szervezetre gyakorolt hatásáról, továbbá arról, hogy hogyan rombolják az emberi kapcsolatokat, illetve a szer nem oldja meg a gondokat.

Társas kapcsolatok kialakítására ösztönözte a diákokat, ahol megtanulható az egymáshoz való alkalmazkodás, a másikra való odafigyelés. Az értelmesen eltöltött szabadidő és ne az önönpusztító életmód legyen a cél!

Piller Adrien ifjúságvédelmi felelős

 

„A kamaszkor hatalmas lehetőséget rejt, olyan, mint egy trambulinugrás a felnőtt élet felé. Mint tudjuk, az ugrás izgalmas, és nem veszélytelen. Bár az ugrás módját, idejét, a döntéseket a kamasz maga hozza meg, a környezet szerepe ezek kimenetelét döntően meghatározhatja.” (Kazimir Ágnes)

A megelőzés jegyében