„Együtt többek vagyunk!” – Tanévnyitó az Illéssyben

2018. szeptember 04., 10:43

A Himnusz közös éneklése után Bögös Jenő, a Kisújszállási Baptista Gyülekezet lelkipásztora, az iskola iskolalelkésze és hitéleti-nevelési igazgatóhelyettese a Biblia szavaival, annak értelmezésével szólt a diákokhoz és kért áldást az új tanévre. Toldi Attila igazgató úr ünnepélyes tanévnyitó beszédében jelentős változásokról is beszélt. Néhány gondolatot az alábbiakban idézünk beszédéből.

 

„Idei tanévünk iskolánk történetének egyik legnagyobb hatású változásával kezdődik. E változás mottója: „Együtt többek vagyunk, mint egyedül!” Két kisújszállási baptista intézmény egyesült: a Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium, valamint az Illéssy Sándor Középiskola. Az iskola – melynek egyik oszlopa vagyunk – neve, ahol megkezditek a tanévet: Nagykun Baptista Oktatási Központ Általános Iskola, Középiskola és Kollégium Illéssy Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola Tagintézménye.

Bízom benne, hogy az iskolafenntartó Baptista Szeretetszolgálat által megálmodott és végigvitt intézményegyesülés egy országosan is példaértékű Baptista Oktatási Központ működését fogja jelenteni, ahová a 6-7 évesként belépő kisgyermek fiatal felnőttként távozik valamilyen szakma és érettségi birtokában. Akár 12-13 évig is úgy járhat hozzánk, hogy közben nem kell iskolát váltania, s nyolcadikosként több tanulási útvonal közül is dönthet. Egységes pedagógiai szemlélet és felfogás alapján, a gyermeket, tanulót értéknek tekintő pedagógusközösség várja szeretettel a mostani és a leendő tanítványait a Nagykun Baptista Oktatási Központban.

E kétközpontú, úgymond dualista iskolának az Illéssyben van az egyik központja. Közel húsz településről érkeztetek, közel 360 diák sorakozott most föl, s nagyon sokfajta tudásszinttel álltok itt korábbi tanulmányaitok lezárultával. Nem üres mondat ránk vonatkoztatva sem az együtt többek vagyunk. Mi tanárok, nélkületek nem lehetnénk itt, mert diák nélkül nincs iskola és tanár sem. Nélkülünk pedig ti sem jutnátok itt el a célig, mert kezünkben a fáklya, mellyel mutatjuk a helyes utat. Szeretnék a mindegyikőtökben meglévő értéket, érzelmi intelligenciát és társas készséget továbbfejleszteni, hogy sikeres emberré váljatok. Eredményeket csak összekapaszkodva tudunk elérni, tehát együtt!

 

Tamási Áron arra tanított minket: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Számotokra az iskola meghatározó élmény, úgymond egy második otthon, élethossziglani tapasztalat. Az élmény lehet jó is, rossz is; az otthon lehet édes otthon is, melybe jó bemenni, később visszatérni, de lehet nyomasztó, ahonnan inkább megszökne az ember. Együtt szerezzünk egymásnak és magunknak is jó élményeket, teremtsünk otthonos és biztonságos iskolát!

Korábbi tanítványainknak fel fognak tűnni a nyári változások. A főépület és a könyvtár összes ablakát kicseréltettük, melyhez a fenntartónk biztosított 15 millió forintot. Kialakítottunk egy bibliaismeret oktatására méltó termet is. A tankonyha pedig teljes körű belső festést kapott, s néhány udvari ülőpadot szintén felújítottunk. Futotta még szép, új függönyökre is. Vigyázzatok a környezetetek szépségére, tisztaságára, hiszen értetek van minden! […]

 

S most szeretnék a közös, illéssys nyári élményekről is beszámolni. Épségben, élményekben gazdagodva hazatért a Portugáliában három hetes szakmai gyakorlatát töltő 12 fős vendéglátóipari csapatunk, akik az Atlanti-óceántól nem messze, egy medencés, jól felszerelt szálláshelyen vertek tanyát. Elmesélhetitek majd, hogy jó-e repülőn utazni, Portoban, Bragaban, Guimaraesban és egyéb – eddig ismeretlen helyen járni, s egy másfajta, dél-európai kultúrát megismerni.

A Németországban kéthetes szakmai gyakorlatot töltő 12 fémipari tanulónkról egy „rosszat” hallottam csupán: néha nem akarták befejezni a munkát, mert akkora örömöt okozott számukra a német technológiai környezet. Nos, ilyenkor nagyon büszke vagyok rátok: tanulni akaró, szakmájukat szerető fiataloknak sikerült az iskolának külföldi gyakorlati lehetőséget biztosítani. Szívesen meghallgatjuk Meissenben és Drezdában szerzett élményeiteket is. Milyenek a szászországi oktatási és munkakörülmények, a kulturális látnivalók?

Bízom benne, hogy azt is felismertétek, hogy mennyire fontos az idegen nyelv ismerete. […]

 

A tantestület meghatározta a tanév feladatait, s el kell mondanom, hogy rendkívül színes, sok program elé nézünk a ma induló tanévben. Segítsetek ebben, mert arra nem érdemes visszaemlékezni, hogy mit nem csináltam, mibe nem kapcsolódtam be a középiskolás évek alatt, a fiatalkor legszebb éveiben. Gyűjtsetek élményeket, tegyétek próba önmagatokat, így jobban megismeritek határaitokat és értékeiteket is.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen kiemelkedő eredményt elérő végzőseink – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét bőkezű jutalomra számíthatnak.”

 

Igazgató úr a továbbiakban beszélt az év végi vizsgák eredményességéről, bemutatta a tantestület új tagjait, majd mindenkinek jó egészséget, ki­tar­tást és jókedvet kívánt. Isten áldását kérve megnyitotta a 2018/2019-es tanévet.


Tóth László igazgatóhelyettes

„Együtt többek vagyunk!” – Tanévnyitó az Illéssyben