V. Illéssy Gasztro Kupa

2016. december 08., 20:47

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Illéssy Gasztro Kupa – országos ételművészeti verseny a Dunáninneni terület legnagyobb gasztronómiai versenyévé fejlődött. Az idén is december első szombatján népesült be az iskola az ország számos településéről érkező versenyzővel és kísérőikkel. Nem titkolt célunk, hogy a vendéglátás körében tanulók, dolgozók együtt lehessünk, tanulhassunk egymástól. A verseny alatt kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok, vagy a meglévők továbbmélyülnek, az együttlét öröme pedig gyakran többet ér bármilyen díjazásnál.

A rendezvénnyel nemcsak a szakközépiskolákban tanuló diákok számára szervezünk versenyt –, ugyanis vannak felnőtt kategóriában induló versenyzők is –, hanem az érdeklődő közönségnek szeretnénk olyan gasztronómiai élményt és ötleteket nyújtani, amelyeket a mindennapokban felhasználhatnak; legyen az egy ízlésesen terített asztal, melyhez szívesen ülünk oda, egy finom étel vagy egy újragondolt süteményvariáció, és a közönség ismét gyönyörködhetett az eladótanulók csodálatos csomagolásaiban is.

Iskolánk megújította a hagyományos gasztronómiai versenyeket azzal, hogy meghirdettük az úgynevezett Gasztro Ki Mit Tud? kategóriát: a tanulónak a helyszínen kell végrehajtania a versenykiírásban meghirdetett feladatot a zsűri előtt, meghatározott időre. Mind a négy szakma képviselői megmérettették magukat az élő munkás versenyfeladatok során: cukrász-, szakács-, pincér- és az eladótanulók egyaránt. Munkájukat magas színvonalon végezték, s nem zavarta őket az sem, amikor a közönség belepillantott a feladatok végrehajtásába.

Az Illéssy Gasztro Kupán továbbra is olyan szakemberek vállalták a zsűrizést, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában ismert és elismert személyek. A versenyen minden indulót értékelt a zsűri pontozásos rendszer alapján, ezért van az, hogy egyfajta fajta éremből több is kiosztásra került a verseny napján.

 

A szakmai zsűri összetétele:

Cukrász zsűri: Erdős Hanna négyszeres olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok cukrászmester; Balogh Attila mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa; Bartus Dóra cukrász, tortadekoratőr, a Tortadíszítés Magazin rovatvezetője.

Pincér zsűri: Gaál Zoltán mesterfelszolgáló, a szolnoki Pikoló Vendéglátó Kft. ügyvezetője, a JNSz Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke; Horváth Ferenc mesterfelszolgáló, olimpiai bronzérmes mesterszakács; Csordás János mesterfelszolgáló.

Szakács zsűri: Boros László Venesz-díjas mesterszakács, a gasztronómia követe; Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, a lillafüredi Hunguest Hotel Palota konyhafőnöke; Mile József egyéni világbajnok mesterszakács.

Eladó zsűri: Dr. László Éva, a Pallasz Athéné Egyetem tanára; Eperjesi Judit: mesterkereskedő, a Spar Magyarország Kft. kisújszállási üzletének vezetője.

 

A rendezvény ideje alatt, amíg a zsűri értékelte a munkákat, különböző programokkal vártuk a hozzánk érkező látogatókat: Patkó Károly olimpiai bronzérmes zöldségszobrász bemutatójával, az erfurti Gasztronómiai Olimpia képes beszámolójával, kézműves termékek bemutatójával, erdélyi falatkák kóstolójával.

A versenyre összesen 84 nevezés érkezett, amely jóval meghaladta az előző évi nevezések számát, s ez összesen 112 fő versenyzőt jelentett, ami igen szép eredmény, s bizonyítja számunkra, hogy a versenynek van létjogosultsága a hazai gasztronómiai megmérettetések terén.

A versenyünket jelenlétükkel megtisztelték a fenntartó képviselői, Kisújszállás város vezetői, valamint a megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és titkára, akik értékes különdíjat és hoztak magukkal.

A versenyre jelentkező 21 iskola mellett 11 település egyéni versenyzői is megtisztelték munkájukkal és részvételükkel iskolánkat. A felnőtt egyéni versenyzők száma ebben az évben is magas volt.

 

Az Illéssy Gasztro Kupa illéssys versenyzői és eredményeik:

Gasztro Ki Mit Tud? cukrásztanuló:

Kakaófestésben: Tóth Dóra Anna: 1 ezüstérem.

Tortadíszítésben: Fazekas Fanni Zsófia: 1 ezüstérem. Felkészítő Tóth László tanár úr.

Pincértanuló kategória csapatban:

Gál Dóra és Szokai Nikolett: ezüstérem. A csapat felkészítője: Horváth Ferenc tanár úr.

Nagy Beáta és Rácz Bernadett: bronzérem; felkészítő Hajdu-Ráfis Tamás tanár úr.

Gasztro Ki Mit Tud szakácstanuló:

  • Külüs Anna bronzérem és különdíj, Szatmári Péter diploma. Felkészítő: Horváth Ferenc tanár úr.
  • Monoki Imre ezüstérem. Felkészítő: Márta István tanár úr.
  • Gladcsenkó Krisztina ezüstérem, Piroska Klementina bronzérem. Felkészítő: Hajdu-Ráfis Tamás és Márta István tanár úr.

Szakácstanuló hidegkonyha csapatban:

  • Külüs Anna és Szatmári Péter ezüstérem. Felkészítőjük Horváth Ferenc tanár úr.
  • Gladcsenkó Krisztina és Piroska Klementina bronzérem. Felkészítő: Hajdu-Ráfis Tamás és Márta István tanár úr.

Eladótanuló kategória csapatban:

  • Németh Margit és Nyúzó Fanni Szimonetta aranyérem. Felkészítője: Ari Katalin tanárnő.
  • Csípő Sára és Major Alexandra aranyérem. Felkészítője: Ari Katalin tanárnő.

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítést végző kollégáknak a szép eredményekhez.

 

Az V. Illéssy Gasztro Kupa lebonyolításához számos cégtől és magánszemélytől kaptunk segítséget, ezúton is köszönjük támogatásukat: Baromfiudvar 2002 Kft. – Debrecen; Baptista Szeretetszolgálat; Baráth Pékség; Demeter Jánosné – az Illéssy Alapítvány kuratóriumának elnöke; Hargitai László – Szolnok; Horváth Kert Vendéglő – Horváth Ferenc; Hús-Ételbár; Illéssy Alapítvány; Indián Rizs Kft.; Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara; Kumánia Gyógyfürdő Kft.; Kisújszállás Város Önkormányzata; Nagykun Hús Kft. - Kunhegyes; Nagykun 2000 Zrt.; OTP Kisújszállási Fiókja; Sas János villanyszerelő, Szabó Gábor - természetfotós.

A támogatásokon kívül szükség volt még számos olyan kollégára és diákra, akik időt és energiát nem sajnálva, a rendezvény színvonalas lebonyolításához hozzájárultak.

Összegezve: egy jól megszervezett és kivitelezett program volt, amely iskolánk és városunk jó hírét viszi az országban. Ezen a napon is bebizonyítottuk, hogy valóban többek vagyunk, mint egy iskola.

 

Tóth László szervező-tanár