Szép siker a Schnitta Országos Döntőben

2017. március 20., 08:18

A IV. Schnitta Sámuel Emlékverseny Országos Döntője 2017. március 16-18. között került megrendezésre Veszprémben. Iskolánk első ízben vett részt az egyik legmagasabb színvonalú vendéglátóipari versenyen, a regionális döntő megnyerését követően.

A Veszprém Agórában volt a megnyitó, Porga Gyula polgármester és Török István János, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke köszöntötte és buzdította az ünnepélyes megnyitón felsorakozott csapatokat, csapatvezetőket és megjelenteket, majd a Gerence Néptáncegyüttes fiataljainak előadása szórakoztatta a nézőket.

A verseny egyik fő célkitűzése, hogy elérje a csapatban történő együttmunkálkodást és gondolkodást. Mindegyik szakma erősítette vagy éppen gyengíthette a csapat teljesítményét. A 10 bejutott iskolából a verseny előtt váratlanul kettő lemondta a részvételt, így 8 iskola versenyzői feszültek a feladatoknak, és hangsúlyozottan: nem egymásnak! Szakmai intelligenciatotóval és a pincérek idegen nyelvi kommunikációjával indult az első nap, de még napnyugta előtt megtekintettük a királynék városának várát…, ennyi kulturális élvezet belefért veszprémi tartózkodásunkba. Pénteken megkezdődött az élőmunka: díszasztal készítése, menükártya összeállítása, felszolgálás a díszétkezésen, eszközfelismerés, dísztál és cukrász díszmunka készítése. Este 10 órára jutottunk vissza Nemesvámoson lévő szállásunkra, az Alsó-Kúti Vendégházba. Reggel 6 órakor indulás vissza, a díszmunkákat be kellett fejezni, illetve díszasztalon elhelyezni. A színházterem színpadán pedig elkezdődött a közönség számára egyik leglátványosabb feladat: a pincértanulóknak 5 perc alatt kellett szakszerűen egy-egy üveg pezsgőt kibontani és hét pohárba kitölteni, majd 7 perc alatt daikiri koktélt készíteni.

Az ünnepélyes záráson felsorakoztak a csapatok a színpadon, s megkezdődött az eredményhirdetés. Már csupán négy iskola versenyzői voltak fenn, amikor elhangzott az Illéssy neve. IV. helyezés az országos döntőben! Nagyszerű és reális eredményt értünk el, s gratulálunk a dobogósoknak! Meg kell említeni, hogy a verseny egyik kiemelkedő támogatója volt a Baptista Szeretetszolgálat, s dr. Nagy Endre oktatási igazgatóhelyettes értékes díjak átnyújtásával ismerte el a legjobbak teljesítményét.

Iskolánk versenyzői és büszkeségei: Horváth Dóra (11. A), Kovács Ibolya (12. A) pincér-, Külüs Anna és Szatmári Péter (11. D) szakács, Tóth Dóra Anna (Ksz/12.) cukrásztanulók. Elismerés illeti a versenyzők felkészítésében részt vett kollégáim munkáját is: Horváth Ferenc (pincér és szakács), Tóth László (cukrász), Duli Annamária (angol nyelvi felkészítés). 

Toldi Attila igazgató 

Szép siker a Schnitta Országos Döntőben