Országos döntőben az illéssys diákok

2017. január 30., 09:54

Iskolánkban került megrendezésre 2017. január 27-én a Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny regionális válogatója. Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyék vendéglátós iskolái számára első ízben volt adott a lehetőség, hogy megméressék magukat a Schnitta-versenyen. A résztvevő iskolák hiányolták leginkább a társakat, ugyanis a versenyfelhívást követően két iskola vállalta, hogy a szakmai zsűri előtt megméretteti magát. A szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakgimnázium, illetve az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola.

A zsűri tagjai voltak: Barabás Zoltán, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, aki a Schnitta Egyesület alelnöke is, Körössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, Mile József világ- és olimpiai bajnok mesterszakács, valamint Dulai Norbert Schnitta-díjas éttermi mester.

Toldi Attila igazgató úr köszöntőjében megemlékezett arról, hogy vendéglátóipari képzést folytató iskolánkban kedvező visszhangot keltett, mikor 2015-ben arról értesültünk, hogy ebben a régióban, is megszerveződött e jelentős szakmaisággal bíró szervezet, régiós tagozata, s külön öröm volt, hogy városunk elhivatott szakembere, Horváth Ferenc úr vállalta a régiós elnökséget.

Barabás Zoltán, a zsűri elnöke nyitotta meg az országosan nagyhagyományú Schnitta-versenyt, melynek megvannak a jól kialakult szabályai, amelyek értelmében a vendéglátás három szakmájának teljes összefogásra van szükség. A szakácstanulóknak el kellett készíteniük egy 3 fogásos menüsor a verseny helyszínén. Ezt a menüsort koronázta meg a cukrásztanuló által elkészített desszert. És hogy teljes legyen a kör ezeket az ételeket a pincértanulók szolgálták fel a meghívott vendégeknek. A versenyen a pincértanulók munkája volt a hangsúlyosabb, mivel nekik még feladatuk volt egy díszasztal megterítése is.

A versenybe szállt két iskola közül nemes vetélkedésben, és egymást tisztelő szellemben dőlt el továbbjutás, amely ez esetben a házigazdáknak kedvezett. Gratulálunk a szegedi iskola versenyzőinek és felkészítőinek.

Az Illéssy-iskola egyetlen baptista fenntartású iskolaként jutott a Schnitta Emlékverseny országos döntőjébe, ahol már csak a régiós versenyek győztesei vesznek részt. 2017 márciusában Veszprémben hat iskola fogja megmérettetni magát.

Büszkeségeink: Dienes Szabina és Kovács Ibolya (12. A osztályos vendéglátóipari szakgimnazisták pincérként), Külüs Anna és Szatmári Péter (11. D osztályos szakácstanulók), Tóth Dóra Anna (cukrász). Felkészítők: Horváth Ferenc és Tóth László.

További sok sikert kívánunk az Illéssy-iskola csapatának, akikre hosszú és nehéz felkészülési időszak vár az országos döntőig.

Toldi Attila és Tóth László

Országos döntőben az illéssys diákok