Mesterhármas a IV. Bibliaismereti és Gasztronómia Versenyen

2016. december 08., 20:44

Iskolánk azt a helyi előnyt kihasználta, hogy nem kellett távolságot leküzdeni, két csapatot indított ezen a versenyen. Gondolva az utánpótlásra, egy alsóbb évfolyamosokból álló csapatot is sikerült verbuválnunk.

A versenyre a vendéglátást oktató baptista iskolák neveztek, de újításként bevezettük, hogy ettől az évtől a bibliaismereti versenyrészére azok az iskolákat is szívesen látjuk, akik nem csak a vendéglátás területén oktatnak.

A megkezdett hagyományt folytattuk azzal, hogy a versenyen a hagyományos és az új típusú elemeket ötvözzük: nemcsak hozott anyagot kellett letenni az asztalra, hanem a helyszínen is kell tevékenykedni a versenyzőknek.

A verseny első napjának feladata volt a csapatok bemutatkozása. Ezen bemutatkozás legmókásabban, de az iskola életét is nyomon követve az Illéssy-iskolának sikerült a legjobban.

Szintén az első napon került sor a cukrásztanulók sütésére, amikor is napi termékeket kellett elkészíteni: 20 db Rákóczi túróst és 20 db tejszínes képviselő- vagy eklerfánkot.  

A pincértanulók ezen a napon mutatták be az élőmunkás feladatrészt. Ez rendhagyóra sikerült, mert a pezsgőkitöltési feladatot – együttműködve a Kumánia Hotellel – Szabó Gábor természetfotóit bemutató kiállításának megnyitóján sikerült megvalósítani.

A második napon folytatódott a gyakorlati feladatok végrehajtásra. A pincértanuló feladata volt, egy díszasztal megterítése és egy szakmai totó kitöltése. Ebben a versenyrészben iskolánkat Gál Dóra 11. A osztályos tanuló képviselte. Eredménye ezüstérem és a legjobb élőmunkás feladatrész különdíja lett. Felkészítője: Horváth Ferenc tanár úr.

A szakácstanulók feladata egy adott nyersanyagkosárból kellett háromfogásos menüt készíteni a helyszínen 3 adagban, valamint egy 4 személyes finger foodos dísztálat is kellett a verseny előtt az iskolában készíteni. Az Illéssy iskolát Külüs Anna és Szatmári Péter 11. D osztályos tanulók képviselték. Eredményük aranyérem lett. Felkészítőjük: Hajdu-Ráfis Tamás és Márta István tanár urak.

A szakközépiskolai tanulók feladata a Bibliáról és a bibliai ételekről szólt. Ennek lebonyolítását a szervezők játékos és látványos vetélkedő formájában oldották meg. Ezen feladatok megoldását Gergely Zita és Kovács Ibolya 12. A osztályos tanulók végezték el. Még pedig a legsikeresebben. Eredményük aranyérem lett, ezáltal megvédték az előző kétévi elsőségüket, így mesterhármast értek el.  Felkészítőjük: Bögös Jenő iskolalelkész volt.

A cukrásztanulók feladata volt még egy alkalmi dísztorta elkészítése, amit a verseny helyszínén kellett befejezni. Ebben a versenyrészben iskolánkat Tóth Dóra Anna és Fazekas Fanni Ksz/12. osztályos tanulók képviselték. Eredményük ezüstérem és a legjobb napi termékért járó különdíj lett. lett. Felkészítőjük: Tóth László tanár úr volt.

Az Illéssy iskola második csapata tisztességesen helytállt életük első nagy megmérettetésén.

A csapat tagjai voltak:

  • Gladcsenkó Krisztina és Piroska Klemetina 10. D osztályos szakácstanulók.
  • Nánási Anikó és Csízi Zoltán 9. B osztályos cukrásztanulók.
  • Nagy Beáta 9. B osztályos pincértanuló.
  • Monoki Imre 9. A és Nagy Ferenc 10. A osztályos tanulók bibliaismeretből.

 

Az élmény dús nap után az Illéssy-iskola fiatal diákjai nagyszerűen helytálltak. Megmutatták, milyen csapatban dolgozni, melynek meglett az eredménye, ugyanis a Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke által felajánlott különdíjat, ami egy jeruzsálemi út, az Illéssy-iskola végzős csapata nyerte.

Gratulálunk az elért eredményhez. Büszkék vagyunk Rátok!

 

Tóth László szervező-tanár és Toldi Attila igazgató 

Mesterhármas a IV. Bibliaismereti és Gasztronómia Versenyen