1956-os Regionális Tehetséggondozó Történelemverseny az Illéssyben

2016. december 06., 13:12

Iskolánk az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából regionális tehetséggondozó történelemversenyt rendezett általános iskolások számára. Az első – írásbeli – forduló megoldásait 21 csapat küldte vissza postai vagy elektronikus úton, melyek közül a 8 legjobb eredményt elérő csapat jutott tovább a szóbeli fordulóba.

A döntőt 2016. december 2-án rendeztük meg iskolánk történelem szaktantermében. A vetélkedő levezetését Szidey István tanár úr vállalta, a zsűri elnökének Pintér Zoltán tanár urat kértük fel. A szóbeli fordulóban a csapatok változatos feladatokban mutathatták meg a korszakra vonatkozó történelmi ismereteiket. Elsőként egy kiválasztott 1956-os eseményt kellett bemutatniuk egy tabló és kiselőadás segítségével. Ezután a tanulók tesztfeladatokban mérhették össze tudásukat, majd igaz–hamis állítások és képfelismerés következtek. A következő feladatban 1956 nagy történelmi személyeinek életrajzára vonatkozó kérdéseket kaptak a csapatok, majd ki kellett egészíteniük Nagy Imre rádióbeszédét a hiányzó szavakkal. Az utolsó feladatban pedig nemcsak a tanulók tárgyi tudása, hanem kreativitása is szerepet kapott: egy történelmi eseményről kellett rövid cikket írniuk 10 perc alatt, magyar vagy szovjet újságíró szemszögéből.

A felkészítő tanárok kiváló munkát végeztek, minden tanuló alapos felkészülésről tett tanúbizonyságot. A vetélkedő jó hangulatban zajlott. A zsűri rövid pontegyeztetés után kihirdette az eredményeket. Az első három helyezett csapat tárgyjutalmat, míg a többi csapat könyvjutalmat vehetett át munkája elismeréseként. A legeredményesebb csapatok:

1. helyezett: Móricz Zsigmond Református Kollégium „Vegyes” csapata (Ökrös Márta, Nagy Károly Mihály, Surányi Attila), felkészítő tanáruk: Erneszt Antal Pál.

2. helyezett: Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézménye „Dicső ’56-osok” csapata (Csiki Patrícia, Baráth Lukács Patrik, Boros Gergő), felkészítő tanáruk: Mester Anikó.

3. helyezett: Hunyadi Mátyás Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola „Történelmi Betyárok” csapata (Németh Kristóf, Nagy Zsombor, Kara Zsombor), felkészítő tanáruk: Szűcs Evelin.

4. helyezett: Kossuth Lajos Baptista Általános Iskola és Kollégium „Lázadók” csapata (Béres Csenge, Körmös Renáta, Oros Gergő), felkészítő tanáruk: Fekete Tamás.

Minden megjelent csapat felkészüléséhez gratulálunk, és köszönjük felkészítő tanáraik áldozatos munkáját.

 

Szidey Szilvia tanárnő

 

S hogy milyen visszhangja volt versenyünknek? Az egyik felkészítő kollégától kaptuk az alábbi visszajelzést e-mailben: „Kérlek, tolmácsold a szervezőknek jókívánságaimat, örömömet és egyben köszönetemet azért a színvonalas, hiteles és logisztikailag profin levezényelt történelemversenyért. Egy remek megmérettetésben volt részünk, ami tovább erősít abban a nézetemben, hogy jó helyen van nálatok a tehetséggondozás.”

Köszönjük az elismerő szavakat, melyek arra buzdítanak bennünket, hogy folytassuk.

Toldi Attila igazgató

1956-os Regionális Tehetséggondozó Történelemverseny az Illéssyben