Erdélybe, Négyfaluba mentünk és boricát jártunk

2016. március 13., 20:32

2016. március 3-tól 6-ig lehetőségünk volt ismét eljutni Erdélybe, Négyfaluban lévő testvériskolánk diákjait meglátogatni a Határtalanul! pályázat keretében.

Csütörtökön elsőnek a Királyhágónál álltunk meg, ahol a látványban gyönyörködve pihentünk egy kicsit. Második megállónk a Torda volt, ahol idegenvezetővel tekintettük meg a Sóbányát. Megismerhettük a bányászok életét, és szétnézhettünk a pihenő parkban, amelyet a bánya mélyén alakítottak ki. A merészebbek csónakáztak is a bánya aljában lévő tavon, illetve kipróbálták az óriáskereket. Torockó volt a következő megálló, de sajnos, nem sok mindent tudtunk megnézni, mert egy kicsit csúsztunk napközben, így már későn érkeztünk a múzeumhoz. A főtéren sétáltunk és továbbutaztunk úti célunk felé. Késő este érkeztünk meg, az erdélyi diákok nagy szeretettel és örömmel vártak minket. Közösen megvacsoráztunk és megbeszéltük a másnapi programot.

Pénteken Brassóba mentünk, ahol megnéztük a Fekete-templomot, a Fekete-tornyot, a főtéren az egyik bástyából kialakított Városházát, és a takácsok bástyáját, ami a „vár a várban” volt végső menedékként a lakosságnak, esetleges támadás esetén. Délután Brassópojánára mentünk, ami Brassó közelében egy üdülőtelep, és kedvelt a síelők körében. Libegővel felmentünk a hegy tetejére, ami mindenkinek újdonság volt, és még a félősebbek is élvezték. Sajnos nem sok hót találtunk a csúcson és a felhők takarták a kilátást, de azért felmásztunk a legmagasabb pontra. A kirándulás végén kötetlen szabadidővel töltöttük el a vacsoráig az időt.

Szombaton a helyi Csángó Múzeumban kezdtük a napot, ahol megismerkedtünk a helyi történelemmel, szokásokkal. Részletesen beszélt Gyuszi bácsi a boricázás és a kuka-játék szokásáról, eredetéről, kellékeiről. Délelőtt visszamentünk a szálláshelyre és játékos formában ismerkedtünk egymással, mindenki készített magának kuka-maszkot. Délután a helyi boricás fiúk bemutatták a táncot és mi is elsajátíthattuk a boricajárást. Nagyon tetszett a fiúknak, örömmel táncolták, a végén mi, lányok is szívesen csatlakoztunk a csoporthoz. Búcsúvacsorával zártuk a napot, melyen mindenki jól érezte magát, a vacsora után a diákok buliztak, a tanárok pedig beszélgettek.

Vasárnap reggel elindultunk haza, miután fájó szívvel elköszöntünk a vendéglátóinktól. A Fogarasi-havasok mellett haladtunk el, megálltunk Nagyszebenben, ahol egy kis rövid séta keretében megnéztük a nagy és a kis piacteret. Útba ejtettük Déva várát is. Majd megálltunk Aradon, ahol megkoszorúztuk a vértanúk emlékhelyét.

Nagyon örültünk, hogy ismét kijutottunk a pályázatnak köszönhetően, és a tavaly megismert új barátokat ismét láthattuk. Új barátságok szövődtek a négy nap alatt, és nagyon várjuk Kisújszállásra erdélyi diáktársainkat.

 

                                                                                                     Kerekes Réka 12. A osztályos tanuló

Erdélybe, Négyfaluba mentünk és boricát jártunk