Parlamenti különóra

2017. június 14., 13:19

2017. június 6-án iskolánk 9.-es szakgimnáziumi osztálya – kiegészülve a cukrásztanulókkal – tanulmányi kiránduláson vett részt.  Úti célunk Budapest volt, azon belül pedig az ország első számú épülete az Országház.

Tanulóink öt és fél órás tartalmas parlamenti „különórán” vettek részt.

Kedves idegenvezető vezetett körbe bennünket; először 96 lépcsőfokon jutottunk fel a kupolacsarnokba, ahol a Szent Koronát őrzik. A koronázási ékszerek megtekintése után a két kamarás parlamentben az arisztokrácia által régen használt parlamenti patkóba jutottunk; s ez volt a „bázisunk”. 2014-ben a parlament átalakításakor ezekben a padokban ülésezett a Tisztelt Ház. Diákjaink lelkesen nyomogatták a szavazó gombokat, de iskolai életüket megkönnyítő törvény nem került elfogadásra J. Idegenvezetőnk ismertette a parlament történetét, és a szabályokat. Ezután megtekintettük a parlamenti könyvtárat, amelyben mintegy 40.000 kötet található a 700.000 darabos gyűjteményből.

Egy rövid játék után visszatértünk a bázisunkra. A következő programunk során tanulóink találkozhattak két országgyűlési képviselővel, akikhez kérdéseteket lehetett feltenni. Ők biztatták a diákokat, hogy kérdezzenek, és jó politikus módjára feleltek is. Majd rövid, de finom ebéd következett.

Ebéd után megtekintetünk egy igazi parlamenti ülést a páholyból. Tanulóink láthatták és hallhatták miniszterelnök urat, valamint számos, a tévéből ismert politikust. Elmondásuk alapján ez a vita volt a nap fénypontja számukra.

A következő programrészben tanulóinknak egy parlamenti ülést kellett eljátszaniuk a többi résztvevő iskola diákjaival. A parlamenti patkóban töltött utolsó feladat egy kvíz játék volt. Ebben a kísérő tanárok nem vehettek részt, helyet kellett foglalnunk a minisztereknek fenntartott helyen. Iskolánk a játékban az előkelő második helyet szerezte meg. A nap zárásaként a díszlépcsőn az országgyűlési őrség díszbemutatóját tekintették meg a tanulók, amelyet a parlamenti különórára koreografáltak.

Köszönjük az országgyűlés hivatalának, hogy lehetővé tették és megszervezték ezt az élmény dús napot.

Duli Annamária osztályfőnök

Parlamenti különóra